Italský vicepremiér se setkal se žlutými vestami. Podle Paříže je to nepřijatelné

Francouzské ministerstvo zahraničí považuje setkání italského vicepremiéra a šéfa protestního Hnutí pěti hvězd Luigiho Di Maia se zástupci žlutých vest za další, nepřijatelnou provokaci, uvedl dnes mluvčí resortu. Hnutí žlutých vest od poloviny listopadu pořádá protesty proti hospodářské a sociální politice prezidenta Emmanuela Macrona. Di Maio se s jejich zástupci setkal v úterý v pařížském regionu, naplánovali i další setkání v Římě.

"Tato nová provokace mezi sousedními zeměmi a partnery v Evropské unii není přijatelná," uvedl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí. Di Maio by jako člen vlády neměl svým opakovaným vměšováním podrývat vzájemné vztahy Francie a Itálie, dodal.

"Setkali jsme se s lídrem žlutých vest Cristophem Chalençonem a s kandidáty do evropských voleb ze seznamu RIC (Shromáždění občanské iniciativy) Ingrid Levavasseurové," napsal ve úterý na facebooku Di Maio. Deník La Repubblica iniciativu italského vicepremiéra interpretoval jako hledání spojenců před volbami do Evropského parlamentu.

Jedenatřicetilá zdravotní sestra Levavasseurová, která zastupuje umírněný proud žlutých vest, pochází z departementu Eure na severozápadě Francie a stojí v čele kandidátky RIC do květnových voleb do EP. Ústředním požadavkem tohoto proudu je zavedení přímé demokracie.

Padesátník Chalençon je jednou z mediálně výrazných tváří hnutí. Pochází z departementu Vaucluse na jihozápadě země, patří ke skupině místních organizátorů protestů a sám se prohlásil za mluvčího žlutých vest z tohoto regionu. Někteří z protestujících s tím nesouhlasí, kovář Chalençon se podle nich svými postoji blíží krajní pravicí a hnutí využívá k tomu, aby se zviditelnil. Média si také všímají jeho protimuslimských příspěvků na sociálních sítích.

Další dvě výrazné osobnosti hnutí žlutých vest, řidič kamionu Éric Drouet a youtuber Maxime Nicolle, které server Euronews klade na pravou stranu politického spektra, agentuře ANSA potvrdili, že je Di Maio nekontaktoval.

"Je to nezávislá iniciativa zpolitizované skupiny, která hnutí žlutých vest nezastupuje," řekl Nicolle. "Naše hnutí je striktně apolitické a nemá v úmyslu se během voleb do Evropského parlamentu angažovat. Jestli mi Di Maio zavolá, ani mu nezvednu telefon," dodal.

Di Maio už před měsícem žlutým vestám nabídl využití internetové platformy Rousseau, jejímž prostřednictvím členové M5S o všem hlasují. Nespokojení Francouzi by tuto internetovou platformu mohli podle italského vicepremiéra použít k organizaci protestů, při hlasování o volebním programu nebo při výběru volebních kandidátů.

Vztahy mezi Římem a Paříží po nástupu italské populistické vlády loni v červenu komplikuje celá řada třecích ploch. Prvním impulsem k diplomatickým přestřelkám byla migrace. Od nástupu nové vlády v Římě stojí navíc na italské straně práce na rychlodráze, která má spojit Turín a Lyon. A konečně, žluté vesty na úkor prezidenta podpořil i Di Maiův koaliční partner Matteo Salvini.

Související

Více souvisejících

Francie Paříž Itálie Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 52 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy