EU zaspala? Pro převzetí zodpovědnosti za svět musí udělat víc, burcuje Ischinger

Evropská unie nemůže jen mluvit o tom, že chce převzít větší zodpovědnost za dění ve světě, ale musí pro to dělat více, je přesvědčen šéf mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger. Dosavadní kroky nejsou dostatečné, řekl dnes na tiskové konferenci v Berlíně. Na převzetí větší zodpovědnosti i kvůli negativním změnám ve vztahu se Spojenými státy pod vedením prezidenta Donalda Trumpa opakovaně apeluje německá kancléřka Angela Merkelová i další evropští politici.

"Řekl bych, že nejsme tam, kde musíme být," míní Ischinger, podle něhož se sice v posledních letech o tématu rozproudila diskuze a začalo se například se zvyšováním obranných výdajů, to ale nestačí. Evropa už by měla být dál například pokud jde o armádní spolupráci nebo o společné zbrojní programy.

"Výsledek (dosavadních snah) je znát, ale není velkolepý. Pohybujeme se jako Německo a Evropská unie s určitou pomalostí správným směrem," je přesvědčen dlouholetý diplomat Ischinger.

Spojeným státům podle něj evropské kroky v mnoha ohledech stačit nebudou. Očekává proto, že americký viceprezident Mike Pence v Mnichově dá jasně najevo nespokojenost s tím, jak pomalu třeba Německo zvyšuje své obranné výdaje.

Spolková republika chce na obranu do roku 2024 dávat 1,5 procenta svého hrubého domácího produktu. Cíl Severoatlantické aliance z roku 2014 přitom počítal s tím, že země NATO budou během deseti letech směřovat k výdajům ve výši dvou procent HDP. O dosažení dvou procent ale německá vláda ve střednědobém výhledu vůbec neuvažuje. Naopak se v ní objevují hlasy, že i 1,5 procenta je příliš.

Vedle výdajů na obranu a dalších konkrétních opatření se Evropská unie podle Ischingera musí více zabývat také otázkami, co vlastně větší zodpovědnost za dění ve světě znamená. "Je potřeba se ptát, za co chceme převzít více zodpovědnosti? Vůči komu? Nakonec jde o otázky, jakými prostředky a s jakými aliančními partnery budeme bránit naše zájmy," míní Ischinger, podle něhož je síla Evropské unie důležitá zejména v době, kdy slábne dosavadní liberální mezinárodní řád.

Související

Evropská unie, ilustrační foto

Projde německo-francouzský plán? Politiky čeká souboj o fond klíčový pro budoucnost EU

Prezidenty a premiéry zemí Evropské unie čeká v příštích týdnech a měsících tvrdé vyjednávání o podmínkách, za nichž státy společně pomohou firmám a lidem v oblastech zasažených nynější pandemií covidu-19. Základem by se podle představ nejsilnějších unijních ekonomik - tedy Německa a Francie - měla stát společná půjčka ve výši 500 miliard eur (13,5 bilionu korun).

Více souvisejících

Wolfgang Ischinger EU (Evropská unie) Německo USA (Spojené státy americké) Bezpečnostní konference v Mnichově

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 13 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy