V Mnichově bude rušno. Na bezpečnostní konferenci dorazí stovky politiků, Babiš účast zase odvolal

O narušení světového liberálního řádu, problémech v transatlantických vztazích, budoucnosti Evropské unie v době brexitu nebo ohrožení, které představují klimatické změny, budou od pátku na bezpečnostní konferenci v Mnichově diskutovat desítky světových lídrů a stovky diplomatů. Česko na třídenní akci, kterou doprovodí řada jednání na jejím okraji, bude zastupovat ministr zahraničí Tomáš Petříček. Premiér Andrej Babiš se jí nakonec nezúčastní.

Do bavorské metropole má dorazit na 35 hlav států a šéfů vlád a kolem 80 ministrů zahraničí a obrany z celého světa. Zřejmě největší pozornost bude upřena na americkou delegaci vedenou viceprezidentem Mikem Pencem, který před dvěma lety spojencům z NATO v Mnichově důrazně vzkázal, že většina z nich toho pro společnou obranu musí dělat o poznání více. Přinejmenším vůči Německu, jehož výdaje na obranu jsou stále daleko od představ USA, tuto výzvu zopakuje, je přesvědčen hlavní organizátor konference Wolfgang Ischinger.

The Munich Security Report 2019 from @MunSecConf is out now. This report features SIPRI data on multiple topics, one of which is defense spending.View the #MSCreport: https://t.co/Gce8AN30T5SIPRI's #milex report: https://t.co/2vfx7FoddbVisit: https://t.co/OiCbFcil2v#MSC2019 pic.twitter.com/Fyd1MnQteW

— SIPRI (@SIPRIorg) 13. února 2019

V Mnichově však ze Spojených států nebudou jen představitelé republikánské administrativy prezidenta Donalda Trumpa, ale také řada demokratů, od nichž mohou zaznívat o poznání jiné tóny, pokud jde o budoucnost transatlantické spolupráce. "Zatímco před deseti lety jsem si říkal, s jakými tématy mám do Mnichova nalákat senátory z USA, dnes je krizí a témat tolik, že to vůbec není problém," říká Ischinger, podle něhož delegace amerického Kongresu čítá rekordních více než 50 členů.

Na evropské straně měli Pencovi protiváhu dělat německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron, kteří chtěli ve společném projevu zdůraznit jednotu obou zemí a potažmo celé Evropské unie v době, kdy se chystá brexit. Macron ale nakonec k překvapení Berlína oznámil, že na konferenci nedorazí, aby se mohl věnovat vnitropolitickým záležitostem, především zvládnutí protestů takzvaných žlutých vest. Podle německých médií jeho krok ukazuje na rostoucí odcizení mezi Paříží a Berlínem.

Symbolizovat jednotu Evropy alespoň v obranné oblasti tak mají německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová a její britský protějšek Gavin Williamson, kteří společně konferenci zahájí. Očekává se od nich potvrzení, že i po vystoupení Británie z EU budou obě strany úzce spolupracovat v obranných a bezpečnostních otázkách. Na konferenci se samozřejmě budou probírat i další aspekty brexitu.

To nejzajímavější přitom dost možná zazní v některém z jednání na jejím okraji, která jsou pro mnohé účastníky ještě výrazně důležitější než samotná konference. Očekává se, že letos se na nich politici a diplomaté vedle brexitu budou věnovat i situaci ve Venezuele nebo konfliktům v Sýrii a na východě Ukrajiny, k níž by se mohlo uskutečnit i jednání v normandském formátu. Několik bilaterálních schůzek bude čekat i Petříčka.

#AVÍZOMZV: Ministr @TPetricek bude 16. a 17. 2. 2019 zastupovat ČR na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde vystoupí v panelu s názvem „Může se Evropa sama ubránit v éře velké mocenské konkurence? Budování schopnosti kontinentu jednat v 21. století“. → https://t.co/bFc5f8GCtn

— MZV ČR (@mzvcr) 14. února 2019

Původně se konference měl zúčastnit také Babiš. Mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová ČTK řekla, že to zvažoval. Nakonec má ale dovolenou, která mu skončí o víkendu. Už loni Babiš účast na akci těsně před jejím začátkem ze zdravotních důvodů zrušil.

Vedle evropských politiků, k nimž patří i řada členů německé vlády nebo šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, bude mít v Mnichově tradičně silné zastoupení Rusko vedené ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Oproti předchozím letům na konferenci posílí Čína, která na ni poprvé vyšle člena politbyra komunistické strany. Výraznější zastoupení bude letos mít i Afrika, odkud se očekává například egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Kapacitně už podle šéfa konference Ischingera akce, která počítá s celkem 600 hosty, naráží na úplné hranice. I to je ale podle něj důkazem, jak je v dnešní době plné krizí a konfliktů důležitá podobná akce, na níž si i představitelé soupeřících režimů mohou promluvit. "Situace ve světě je taková, že kdybychom konferenci neměli, tak bychom si ji snad museli vymyslet," míní.

Související

Frank-Walter Steinmeier

Začala Mnichovská bezpečnostní konference. Prezident Steinmeier kritizoval Rusko i Trumpa

Ve světové politice je podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera patrná stále destruktivnější dynamika: rok od roku se vzdalujeme od mezinárodní spolupráce směřující k míru. Steinmeier, podle něhož za to může i nacionalismus mocností, to dnes řekl na úvod 56. mnichovské bezpečnostní konference. Konkrétně kritizoval Rusko, Čínu a Spojené státy.

Více souvisejících

Bezpečnostní konference v Mnichově Wolfgang Ischinger Andrej Babiš Tomáš Petříček Německo Mike Pence Emmanuel Macron ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy