Itálie vyhostila Tunisana, který se stýkal s teroristou Amrim

Italské úřady nařídily vyhostit ze země Tunisana, který se před lety přátelil s pachatelem teroristického útoku na berlínských vánočních trzích Anisem Amrim. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Podle ministra vnitra Mattea Salviniho šlo o nebezpečného islamistu, kterého kvůli radikalizaci měly několik let v hledáčku italské tajné služby.

Třiatřicetiletý Tunisan se s Amrim spřátelil v roce 2014, kdy se oba ocitli ve vězení v Palermu. Podle agentury DPA jej už tehdy začaly tajné služby monitorovat kvůli agresivnímu chování vůči dozorcům i spoluvězňům.

ESPULSO estremista islamico tunisino, amico dell'attentatore del mercatino di Berlino Anis Amri, che in carcere aveva dato segni di radicalizzazione e violenza. Nessuna tolleranza contro chi ci porta la guerra in casa, VIA dall'Italia chi minaccia l'incolumità degli italiani! pic.twitter.com/cpTME46Sjt

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 14. února 2019

Atentátník Amri do Itálie připlul v roce 2011 spolu s dalšími Tunisany, kteří vlast opustili během protivládních nepokojů. V italském vězení pak za žhářství a vyhrožování strávil tři a půl roku. Z Itálie odjel v roce 2015 do Německa, kde neúspěšně žádal o azyl. Po atentátu v Berlíně 19. prosince 2016 se oklikou vrátil do Itálie, kde byl při náhodné přestřelce s policií 23. prosince zabit.

Itálie od roku 2017 vyhostila už desítky lidí, kteří se podle úřadů s Amrim znali. Celkem od začátku letošního roku italské úřady nařídily nucený návrat do vlasti 14 lidem, které země považovala za bezpečnostní riziko, uvedl dnes Salvini.

Související

Více souvisejících

Itálie Anis Amri (terorista z Berlína) Matteo Salvini (Liga severu) teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy