Zálohované výživné? Německé zkušenosti nejsou příliš pozitivní

Peníze vyplácené na zálohovaném výživném, kterým Německo pomáhá rodičům samoživitelům, jimž druhý rodič neplatí alimenty, se příliš nedaří vymáhat. Loni na rodičích-neplatičích vymohly německé úřady zpět jen 13 procent celkové částky vyplacené na zálohovaném výživném, uvedla dnes s odvoláním na data ministerstva pro rodinu agentura DPA. V roce 2017 to bylo ještě 19 procent. O zavedení zálohovaného výživného se uvažuje také v Česku.

V roce 2018 Německo vyplatilo na zálohovaném výživném 2,1 miliardy eur (54 miliard Kč). Od rodičů, kteří na své děti neplatí alimenty, se ale úřadům podařilo vymoci jen asi 270 milionů eur (6,9 miliardy Kč).

Matky a otcové samoživitelé dostávají v Německu už od roku 1980 zálohované výživné, jehož cílem je pomoci neúplným rodinám, kterým druhý rodič neplatí alimenty. Zákon nicméně požaduje, aby částka byla na neplatícím rodiči vymáhána zpět.

Relativní snížení částky, kterou se podařilo získat zpět do státní kasy, ministerstvo zdůvodnilo mimo jiné změnou zákona, podle kterého od roku 2017 dostávají zálohované výživné rodiče na děti do 18 let. Dříve se to týkalo jen dětí do 12 let. Počet dětí, kterých se zálohované výživné týká, tak vzrostl ze 410.000 na 780.000.

Mluvčí ministerstva pro rodinu ujistil, že se úřad po změnách v posledních letech nyní bude snažit o zlepšení vymáhání zálohovaného výživného. Zároveň upozornil, že návratnost ve výši sta procent není dosažitelná. Někteří rodiče podle něj skutečně nemají finanční prostředky, aby alimenty na své děti platili.

O zavedení zálohovaného výživného se debatuje také v Česku. Prosazuje ho ČSSD. Sociální demokraté odhadli, že stát by ročně na náhradním výživném vyplatil kolem 700 milionů korun, zpět by vymohl až pětinu částky. Pravicová opozice návrh kritizuje. Podle ní problém s neplatiči nevyřeší, ale přesune ho na stát.

Související

Více souvisejících

Německo výživné rodina děti

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy