Zemřel Karel Lagerfeld, jeden z nejvlivnějších módních návrhářů

Ve věku 85 let zemřel dnes v pařížské nemocnici jeden z nejvlivnějších módních návrhářů Karl Lagerfeld, umělecký ředitel módního domu Chanel. Informovala o tom francouzská média. Hamburský rodák řídil světoznámou značku Chanel od roku 1983. Osobnosti z módní branže i jiných sfér vzápětí Lagerfelda označovaly za génia a vyzdvihovaly jeho laskavost či velkorysost.

Podle francouzského listu PurePeople mistr vysoké krejčoviny zemřel v pařížské Americké nemocnici. Hospitalizován byl podle deníku Paris Match v pondělí večer. Příčina úmrtí není zatím známá.

I am extremely saddened to hear about the death of one of the greatest fashion designers. Karl #lagerfeld created one of the greatest stories in the history of fashion & as he passed away an extraordinary era comes to an end. But wonderful & beautiful life will always inspire us. pic.twitter.com/66NCkKQ73m

— Lasha Merebashvili (@MerebashviliL) 19. února 2019

Lagerfeldův zdravotní stav byl už několik týdnů zdrojem znepokojivých spekulací. V druhé polovině ledna poprvé za dobu své kariéry šéfa domu Chanel chyběl na módní přehlídce značky. Firma ale příznivce módního návrháře uklidňovala, že je pouze unavený.

Na módních akcích byl Lagerfeld nepřehlédnutelný - dlouhé bílé vlasy stažené do ohonu, nezbytné tmavé brýle, masivní prsteny a v ruce vějíř.

Kromě Chanelu Lagerfeld řídil i značku Fendi a svou eponymní značku Lagerfeld Gallery, která zaštiťuje celou řadu obchodních aktivit.

Zármutek vyjádřila pařížská starostka Anne Hidalgová. Zemřelého označila ho za génia, jehož umění propůjčovalo barvu a tvar lásce. Lagerfeld byl podle ní "velký umělec a přítel se vzácnou citlivostí". "On byl Paříž," napsala Hidalgová na twitteru.

J’éprouve énormément de tristesse à l’annonce du décès de @KarlLagerfeld, un immense artiste et un ami d’une sensibilité rare qui a accompagné toute sa vie les femmes dans leur liberté et leur affirmation. pic.twitter.com/19lwxfdWef

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) 19. února 2019

Nad odchodem legendárního návrháře truchlí mnoho osobností zejména ze světa módy. Bývalá německá topmodelka Claudia Schifferová na svém instagramovém účtu Lagerfelda označila za obdobu Andyho Warhola ve světě módy. Podle ní odešel někdo nenahraditelný. Právě Lagerfeld z ní, plaché německé dívky, údajně učinil topmodelku. "Učil mě o módě, stylu a přežití v módní branži," napsala ikona 90. let.

Bývalá francouzská topmodelka Carla Bruniová Lagerfeldovi na instagramu poděkovala za "krásu a lehkost", které vnesl do tohoto "tak tíživého světa". Manželka francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho podotkla, že celý svět i ona budou Lagerfelda postrádat.

Návrhářka a bývalá zpěvačka skupiny Spice Girl Victoria Beckhamová rovněž vyjádřila svůj nesmírný zármutek nad skonem Lagerfelda, kterého označila za génia, který vůči ní byl "vždy tak laskavý a velkorysý, jak na osobní, tak na profesionální úrovni".

Další slavná návrhářka Donatella Versaceová na instagramu poznamenala, že Lagerfeldův génius zasáhl životy mnoha lidí. "Nikdy nezapomeneme na tvůj neuvěřitelný talent a nekonečnou inspiraci. Vždycky jsme se od tebe učili," uvedla představitelka rodinné firmy Versace.

Šéf módního domu LVHM Bernard Arnault prohlásil, že svět přišel o "tvůrčího génia". "Vděčíme mu za mnohé: Jeho vkus a talent byly těmi nejvýjimečnějšími, jaké jsem kdy poznal," uvedl Arnault.

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier dnes po setkání se svým francouzským protějškem v Berlíně potvrdil, že se dověděli "smutnou zprávu" o Lagerfeldově úmrtí. Zdůraznil, že módní návrhář měl postavení celebrity v Německu i ve Francii.

Související

Karl Lagerfeld

Ve Francii zpopelnili tělo módního návrháře Lagerfelda

V souladu s jeho přáním bylo dnes ve Francii zpopelněno tělo německého módního návrháře Karla Lagerfelda, který zemřel v úterý ve věku 85 let. Informovala o tom agentura AFP. Hamburský rodák, který od roku 1983 řídil světoznámou značku Chanel, si nepřál pohřeb do země.

Více souvisejících

Karl Lagerfeld úmrtí Móda Francie Paříž

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polární záře v Česku: Zemi zasáhla nejsilnější geomagnetická bouře za 20 let

Podle americké agentury pro oceán a atmosféru (NOAA) se v pátek na Zemi objevila nejsilnější geomagnetická bouře od roku 2003. Na řadě míst světa včetně Česka tak byla pozorovatelná polární záře.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy