V polské Vratislavi vandalové znovu poškodili židovský hřbitov

Ve Vratislavi na jihu Polska někdo opakovaně poškodil zeď nového židovského hřbitova, když na ni nejdřív bíle a pak černě napsal "Ježíš je král". Nápis se na zdi objevil poprvé minulý týden ve čtvrtek, pak byl odstraněn a v noci na pondělí tam byl znovu. Informují o tom místní média.

Nápisy "Jezus jest królem" (Ježíš je král) se v noci ze středy na čtvrtek objevily i na některých okolních budovách.

V neděli nápis ze stěny památkově chráněného židovského hřbitova odstranilo několik desítek dobrovolníků z iniciativy jednoho místního aktivisty. V pondělí ráno tam byl ale nápis znovu.

"Myslím, že si s námi někdo chce tímto ošklivým způsobem hrát," řekla předsedkyně židovské obce ve Vratislavi Klara Kolodziejská. Poradce vratislavského starosty pro prevenci xenofobie Bartlomiej Cionžyński požádal městskou policii, aby okolí hřbitova sledovala.

Nejen polská, ale i zahraniční média o Vratislavi v souvislosti s antisemitismem informovala v listopadu 2015, kdy na tamním Rynku (hlavním náměstí) pravicový extremista Piotr Rybak během manifestace proti imigrantům spálil figurínu Žida. Soud ho za to poslal nejdříve na deset měsíců do vězení, odvolací soud mu ale trest zmírnil na tři měsíce za mřížemi.

Související

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

Více souvisejících

Polsko Hřbitov židé Antisemitismus

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy