Problém s Velkým pátkem vyřešilo Rakousko bizarně, radost nemá nikdo

O nějakou hodinu dříve budou moci jít už letos na Velký pátek Rakušané z práce domů. Spolková vláda se totiž dohodla, že den, kdy si křesťané připomínají smrt Ježíše Krista, bude svátkem, ale až od 14:00. Ministři tak reagovali na nedávné rozhodnutí Soudního dvora EU, který označil dosavadní ustanovení, podle nějž je Velký pátek svátkem jen pro členy některých církví, za diskriminační. Zatímco zástupci zaměstnanců v debatě uplynulých dní žádali, aby vláda zavedla celodenní svátek, zaměstnavatelé se tomu bránili a poukazovali na dopady na ekonomiku. Vládní kompromis nakonec radost neudělal nikomu, napsala agentura APA.

Rakušané měli dosud o Velikonocích volno jen na Velikonoční pondělí, Velký pátek byl svátkem pouze pro členy starokatolické církve, evangelických církví augsburského a helvetského vyznání a evangelické církve metodistické. Pro všechny ostatní Rakušany včetně členů římskokatolické církve, ke které se podle posledního sčítání lidu hlásí téměř tři čtvrtiny obyvatel země, byl Velký pátek běžným pracovním dnem.

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku ovšem na konci ledna rozhodl, že rakouský zákon o velkopátečním svátku je diskriminační, neboť nepřistupuje ke všem obyvatelů země rovně.

#ECJ : the grant under Austrian law of a paid public holiday on Good Friday only to employees who are members of certain churches constitutes discrimination on grounds of religion and is prohibited under #EU law https://t.co/BXuldkaxWx

— EU Court of Justice (@EUCourtPress) 22. ledna 2019

Soudu vadila mimo jiné pasáž, podle níž musí zaměstnavatel těm zaměstnancům, kteří mají kvůli svému vyznání nárok na pracovní volno, vyplácet zvláštní příplatek, pokud na Velký pátek přesto pracují.

Rakouská vláda, kterou tvoří lidovci (ÖVP) a svobodní (FPÖ), se dohodla, že Velký pátek bude státním svátkem pro všechny obyvatele země, ovšem pouze zčásti. Ráno budou muset ještě lidé do práce, svátek začne až ve 14:00. Poprvé by mělo toto ustanovení platit již letos, tedy 19. dubna.

Zda budou muset na Velký pátek od 14:00 zavřít obchody, jak je to v případě jiných svátků, zatím není jasné. Pátek před velikonočním víkendem je přitom pro rakouské prodejce potravin po 23. prosinci nejvýnosnějším dnem.

Rakouská vláda se chtěla vyhnout zavedení celodenního svátku, který požadovala levicová opozice. Podle hospodářské komory by totiž celý den pracovního volna stál rakouskou ekonomiku ročně 600 milionů eur (15,4 miliardy korun). Rakousko je přitom již nyní v rámci EU jednou ze zemí s největším počtem svátků: má jich ročně 13.

Nespokojenost s novým řešením vyjádřili jak zástupci hospodářství, tak církví. Částečný svátek pro všechny Rakušany bude znamenat "další masivní zatížení všech oborů", uvedl šéf Hospodářské komory Rakouska Karlheinz Kopf. Podniky podle něj řešení bude stát 200 až 300 milionů eur. Zaměstnanecké svazy a odbory, které požadovaly celodenní svátek pro všechny, vládu kritizovaly, že si zákon nechala nadiktovat od zaměstnavatelů.

Nespokojenost vyjádřili i představitelé církví, kterých se původní zákon týkal. "Sebrali nám půl svátku," postěžoval si biskup evangelické církve augsburského vyznání Michael Bünker. Podle něj je pro věřící jeho církve důležité mít na Velký pátek volno i dopoledne, kdy se koná množství bohoslužeb. Solidaritu s evangelíky, "kteří ztratí něco důležitého", vyjádřil i zástupce římskokatolické církve Peter Schipka.

Související

Více souvisejících

Rakousko Církev Velký pátek Velikonoce

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy