Jiná Evropa. Bude 2019 rokem euroskeptiků?

Už v květnu proběhnou volby do Evropského parlamentu. Průzkumy odhalují, že by si v nich mohly velmi dobře vést euroskeptické strany. Jedním z důvodů je jejich změněná strategie. Namísto trvání na lokálních variantách Brexitu, se euroskeptické strany soustředí na představení jiné vize Evropy.

Marine Le Penová, předsedkyně francouzské Národní fronty, během zápasu o prezidentské křeslo prohrála se současným prezidentem Emmanuelem Macronem. A taktéž se jí nepodařilo ovládnout parlamentní volby, kterým dominovala Macronova Republika v pohybu. Ačkoliv se jí podařilo dosáhnout jistých úspěchů, zdálo se, že její možnosti jako vůdkyně euroskeptické strany, médii nazývané „krajně pravicovou“ či „populistickou“ jsou omezené a nemůže čekat ničeho více.

Podle rozhlasové stanice Hlas Ameriky však přibližující se celoevropské volby odhalují, že je silou, s kterou je třeba počítat. Nyní je Národní fronta v zásadě hlavní opoziční silou, která těží z rostoucí nespokojenosti Francouzů s Macronovou vládou. Podle průzkumů veřejného mínění kráčí Národní fronta po boku Republiky v pohybu jako favorit voleb do Evropského parlamentu.

Le Penová si v nich vedla dobře už během těch posledních v roce 2014, kdy získala téměř čtvrtinu hlasů. Nyní by ale ráda usilovala o širší výhru. Do čela kandidátky posadila 23letého Jordana Barellu, jehož úkolem je nalákat mladé voliče. Le Penová taktéž strategicky ustupuje od trvání na Frexitu a namísto tvrdí, že jejím cílem je „změnit EU v kooperaci mezi národy a ne v tento typ evropského super státu“.

Tato změněná strategie vychází z několika faktorů. Le Penová vidí, že v celé Evropě nyní se k moci dostávají nebo už u ní jsou skupiny, které podobně jako ona prosazují myšlenku suverénních národních států. „Myslím si, že Evropa směřuje k návratu národních států a my jsme část tohoto velkého politického hnutí, které to podporuje,“ uvedla. Národní fronta tedy už není osamělou francouzskou stranou, ale je součástí širšího evropského proudu.

Mnohé z těchto spolupracujících, spojeneckých stran jako např. polské Právo a spravedlnost či maďarský Fidesz, jsou ze zemí, které rozhodně těží z členství v EU a které si jednoznačně přejí zde setrvat (V Polsku 88%, v Maďarsku 82% podle průzkumu z roku 2017). Chaos, který přinesl Brexit, spíše spoustu voličů odrazuje a euroskeptické strany proto raději nevnáší otázku možných lokálních verzí Brexitu na stůl.

To však jim nebrání vystupovat vůči EU velmi kriticky a vnímat ji jako shromáždění byrokratů, kteří se cíleně snaží omezit práva suverénních států. Např. v Maďarsku spustil předseda Fideszu, premiér Viktor Orbán, kampaň k evropským volbám, ve které vykresluje předsedu Evropské komise Jean Claude Junckera jak loutku v rukách finančníka a oblíbeného terče konspiračních teoretiků, George Sorose.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v rozhovoru pro server euronews řekl, že shání spojence, kteří by Maďarsko podpořily v jeho protiimigračních politice. Zájem vyjádřily italská Liga severu, Národní fronta, Právo a spravedlnost. Tato pro euroskeptiky nezvyklá míra ochoty spolupracovat ukazuje na jejich proměněnou strategii. Ta namísto odvrácení se od EU si klade za cíl ji ovládnout zevnitř a přizpůsobit ji jejich politikám.

Podle průzkumů euroskeptické strany dokáží vytěžit z nechuti voličů k Bruselu, který je mezi nimi považovaný za příliš byrokratický, vzdálený a arogantní, a získají poměrně značný počet křesel, přičemž např. Liga severu bude na počet poslanců největší stranou, po německé Křesťanskodemokratické unii (CDU).

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Evropské volby 2019 Národní fronta (NF) (Marine Le Penové) fidesz evropský parlament

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy