Západ Německa čelí vichřici, karneval začal se zpožděním

Větrné počasí v podobě tlakové níže Bennet narušilo dnešní karnevalové veselí na západě Německa. Porúrské město Bottrop či hesenský Seligenstadt dokonce z bezpečnostních důvodů průvody maškar ke zklamání desetitisíců očekávaných návštěvníků odřekly. Radnice Bottropu v prohlášení na svém webu sdělila, že rozhodnutí to bylo mimořádně bolestivé.

"Pro mnoho lidí, kteří se do příprav zapojili, je samozřejmě těžké se s tím vyrovnat," řekl bottropský starosta Bernd Tischler. Vysvětlil ale, že nebezpečí je skutečně vysoké. Podle meteorologů může dnešní vítr v nárazech dosahovat místy rychlosti okolo 110 kilometrů v hodině, což je jen těsně pod hranicí orkánu.

Odklady karnevalových průvodů se nejvíce dotkly země Severní Porýní-Vestfálsko, kde je tradice mimořádně silná. Ke zrušení karnevalu se na poslední chvíli odhodlala i hesenská Fulda. Pořadatelé jen krátce před očekávaným začátkem sdělili, že by bylo nezodpovědné navzdory varování meteorologů slavit v ulicích.

Řada měst začátek mohutných průvodů, jejichž nedílnou součástí jsou alegorické vozy, odložila o několik hodin, protože na odpoledne byly předpovědi povětrnostních podmínek příznivější. I tak ale nejistota v řadě měst panovala do poslední chvíle, neboť odřeknutí průvodů nebylo v případě zhoršení situace vyloučené.

Například porýnský Düsseldorf oznámil, že zákaz vydá, pokud rychlost větru přesáhne hranici 60 kilometrů v hodině. Průvod nakonec dostal zelenou a se zhruba 90 minutovým zpožděním se v brzkém odpoledni dal do pohybu. Alegorické vozy, které z bezpečnostních důvodů nesmí být taženy koňmi, letos stejně jako v uplynulých letech satirou poukazují na domácí i zahraniční nešvary. Tématem se tak staly například komplikovaný odchod Spojeného království z Evropské unie, zneužívání dětí kněžími či odklon od naftových motorů.

K odkladům se podobně jako Düsseldorf uchýlily i Münster, Duisburg či Cáchy. Naopak v Kolíně nad Rýnem, které je rivalem Düsseldorf, průvod začal podle plánu v 10:00. Z průvodu zde byly rovněž vyloučeny koně a alegorické vozy, jejichž výzdoba by v případě větrné smršti mohla ohrozit veřejnost. Z kolínských tribun pro diváky navíc technici z bezpečnostních důvodů odmontovali postranice a stěny, aby se do nich vichr nemohl opřít.

Během noci vítr na západě Německa v okolí Düsseldorfu a Kolína lámal větve stromů, převracel popelnice a kácel mobilní značení. Kvůli vyvráceným stromům a vichru byly v Německu odřeknuty nejen regionální železniční spoje, ale také dálkové. Například rychlovlaky ICE jezdí mezi Berlínem a Hannoverem odklonem.

Na dálnici A4 u Kolína spadl nad ránem strom, vážně poškozeny byly dvě nákladní a dvě osobní auta, zraněn ale nebyl nikdo. Naopak mrtvého řidiče si vyžádal pád stromu u Ochtrupu v Severním Porýní-Vestfálsku, který dopadl na auto.

Související

Více souvisejících

Vichřice Německo Počasí karneval

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy