Éra stíhaček MiG-29 je u konce? Neštěstí v Polsku vyvolalo bouřlivou debatu

Je čas skončit se stíhačkami MiG-29, vybízí dnes polský tisk domácí politiky k rozhodnutí o náhradě těchto strojů. V pondělí se totiž u Varšavy zřítila další stíhačka někdejší sovětské konstrukce. Podle televize TVN 24 byla vyrobena před 30 lety a sloužila původně v československém a pak v českém letectvu. Pilot se stačil katapultovat a jeho život není ohrožen, ujistilo velení ozbrojených sil. Další lety těchto stíhaček dočasně zakázalo.

"Letouny MiG-29 jsou jedny z nejlepších stíhaček v dějinách, ale jejich čas končí. Pokud naše země není s to postarat se o údržbu flotily těchto stíhaček, pak jsou politici povinni přijmout příslušné rozhodnutí. Závisí na něm životy pilotů," zdůraznil opoziční list Gazeta Wyborcza. "Až další piloti budou usedat do kabin těchto stíhaček, jejich rodiny budou ustaraně poslouchat zprávy médií," dodal.

Zatímco pondělní katastrofu pilot přežil, loni v červenci pilot zahynul, protože selhal nejen letoun, ale i vystřelovací sedadlo.

#PolishAirForce MiG-29 from 23rd tactical airbase crashed shortly after takeoff. The pilot managed to eject, in stable conditionpics ©FB/Ratownictwo Powiatu Węgrowskiego#Poland #MiG29 #SiłyPowietrzne #aviation #aircraft #airforce #military #wojsko #samoloty #samolot #lotnictwo pic.twitter.com/Tk9vpaI4kp

— FrogFootTV (@FrogFootTV) 4. března 2019

Jiný MiG-29 se před půldruhým rokem zřítil do lesa u základny Mińsk Mazowiecki, připomněl deník. Ministra obrany Mariusze Blaszczaka přitom obvinil, že není s to sérii těchto katastrof vysvětlit, ani zaručit bezpečnost pilotů, zato volá po nákupu amerických stíhaček F-35, přestože není jasné, kdy se tak stane a kde na to vezme peníze.

"Co je horší - dodnes nevíme, co zavinilo předchozí katastrofy. Je to výsledek obchodní války s Ruskem a rostoucího nedostatku náhradních dílů, které nenahradily nejrůznější padělky? Anebo je to důsledek odchodu nejlepších specialistů za nynější vlády?" ptá se deník. Připomněl, že ministerstvo obrany ještě minulý měsíc tvrdilo, že letadla MiG jsou bezpečná a mohou létat až do roku 2030. Bulhaři si ale stroje tohoto typu nechávají opravovat v Rusku, Maďaři sice měli novější migy, ale přestali s nimi létat v roce 2010 a teď je prodávají. Češi a Němci své letouny prodali Polsku.

Další nehoda letounu MiG-29 je důvodem k naléhavému rozhodnutí o nákupu nových letadel, apeluje rovněž deník Rzeczpospolita. Připomněl, že hlavní síla polského letectva sice spočívá ve 48 stíhačkách F-16 americké výroby, ale v letectvu už 35 let slouží desítky stíhacích bombardérů Su-22 a také jen o málo mladší stíhačky MiG-29.

"O nástupci těchto strojů ještě sovětské konstrukce armáda hovoří od roku 2017, ale z neznámých příčin se rozhodnutí stále odkládá," připomíná Rzeczpospolita. Sliby ministra obrany, že nákup nových strojů je prioritou, jsou podle listu příliš málo. Teď nastal čas jednat. "Životy pilotů jsou nejdůležitější, ale politici si musejí být vědomi, že pokud teď nerozhodnou, pak naše letectvo zakrátko ztratí schopnost efektivně fungovat," zdůraznil.

Stíhačky MiG-29 byly podle vojáků a odborníků tím nejlepším, co měla někdejší Československá lidová armáda ve sféře letecké techniky k dispozici. Byly vyvinuty v 70. letech, do výzbroje sovětské armády se dostaly v roce 1983. V dubnu 1989 dorazil první letoun i do Československa. Část "devětadvacítek" po rozdělení společného státu zdědilo Slovensko, v české armádě sloužily jen krátce. V roce 1995 směřovaly do Polska výměnou za vrtulníky Sokol určené pro záchrannou službu.

Související

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Ukrajinští piloti vídají své kolegy umírat. I proto si přejí americké F-16

Ukrajinští piloti ve starých stíhačkách mnohdy bojují o život proti modernějším ruským strojům. Ty totiž mají na ukrajinském nebi převahu i přes probíhající protiofenzívu. Přáli by si letouny F-16, které jim umožní spolehlivější manévrování a odpalování raket. Velení v Kyjevě jejich potřeby zohledňuje a západní země na Spojené státy už tlačí s výcvikem letců z Ukrajiny na tyto stroje. 
Stíhačka ukrajinské armády, ilustrační fotografie.

Slovensko už předalo Ukrajině všechny slíbené stíhačky MiG-29

Slovensko už předalo Ukrajině všech 13 slíbených stíhaček MiG-29, informovalo dnes ČTK slovenské ministerstvo obrany. Odevzdání strojů sovětské konstrukce schválila vláda premiéra Eduarda Hegera před měsícem v rámci dalšího balíku své vojenské pomoci Kyjevu, který od loňského února čelí vojenské invazi Ruska.

Více souvisejících

MiG-29 Polsko armáda Polsko Letecké nehody

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy