Spor mezi Fidesz a ELS eskaluje, maďarský provládní list přišel s rázným návrhem

Hlavní maďarský provládní list Magyar Nemzet dnes vyzval stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, aby odešla z Evropské lidové strany (ELS). Evropští lidovci prý opustili svoje základní hodnoty, a "nelze je tak odlišit od liberálů nebo socialistů". Šéf Orbánova kabinetu ale řekl, že Fidesz členem ELS zůstat chce, informuje agentura Reuters.

Orbán se v posledních týdnech dostal do ostrého sporu s některými členy ELS kvůli kampani své vlády, která spojuje předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic.

Wow. Today's editorial in the official government daily: 'Time for a new alliance', '#Fidesz should stop the humiliating discussion with the #EPP', and so on and on and on. Googletranslate will be your friend if you don't speak Hungarian. https://t.co/TioomeZIwX

— Andras Lederer (@andraslederer) 7. března 2019

"Nastal čas, aby Fidesz přestal s ponižujícím dohadováním se s Evropskou lidovou stranou," píše Magyar Nemzet dnes ve svém úvodníku. "Lidová strana už není stranou (bývalého německého kancléře) Helmuta Kohla," dodal list. Fidesz by se podle něho měl přidat k evropským protiimigračním stranám, jako je Liga italského vicepremiéra Mattea Salviniho, rakouští Svobodní nebo polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost.

Evropská "lidová strana už nehájí národy nebo křesťanství nebo model tradiční rodiny nebo jakoukoliv jinou evropskou hodnotu", tvrdí Magyar Nemzet. "Strana se stala sluhou chorého liberalismu," dodal list.

"Fidesz je členem Evropské lidové strany a chce zůstat členem Evropské lidové strany," řekl šéf kabinetu premiéra Orbána Gergely Gulyás.

Kvůli maďarské kampani proti Bruselu bude ELS 20. března hlasovat o vyloučení Fideszu ze svých řad. V úterý kandidát na příštího předsedu Evropské komise Manfred Weber řekl, že aby Fidesz v ELS mohl zůstat, musel by splnit několik podmínek, například omluvit se ostatním členským stranám ELS za svoji kritiku představitelů EU. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács ale ve středu vzkázal, že Budapešť nehodlá podlehnout tlaku z Bruselu a svého protiimigračního postoje se nevzdá.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Více souvisejících

Viktor Orbán fidesz Evropská lidová strana (ELS) Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy