"Útok promigračních sil." Orbán připustil odchod Fideszu z ELS, spor graduje

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes připustil, že spor kvůli protibruselské kampani jeho vlády by mohl skončit vystoupením jeho strany Fidesz z Evropské lidové strany (ELS). Pokud se tak stane, rozhovory o nové politické platformě zahájí v Polsku, naznačil maďarský ministerský předseda v rozhovoru s maďarským rozhlasem.

ELS nyní zvažuje vyloučení Fideszu ze svých řad mimo jiné kvůli billboardům útočícím na předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. "Debata by mohla skončit tím, že (Fidesz) najde své místo nikoli uvnitř, ale vně lidové strany," prohlásil Orbán.

"Pokud budeme muset začít něco nového, ... pak bude zjevně prvním místem, kde povedeme rozhovory, Polsko," dodal Orbán. Do Varšavy pojede v neděli, kdy se tam spolu s dalšími představiteli zemí Visegrádské čtyřky zúčastní oslav k výročí vstupu těchto států do NATO.

Manfred Weber, šéf evropských lidovců a jejich kandidát na příštího předsedu Evropské komise, Orbánovi vzkázal, že je na něm, aby se rozhodl, v jakém politickém uskupení chce být. Weber, kterého citovala agentura Reuters, je nyní v polském hlavním městě, kde jednají vrcholní představitelé ELS.

Orbán si postěžoval, že "na Fidesz útočí promigrační síly" uvnitř Evropské lidové strany a snaží se "změnit celou ELS na mezinárodní promigrační organizaci", přičemž "Maďaři se jim v tom snaží zabránit". On se prý pokouší ELS změnit, reformovat. Šéf maďarské vlády dodal, že "jestli jde o migraci a ochranu křesťanské kultury, není žádný kompromis možný".

Yesterday, I had the chance to see #Orban’s anti-EU, anti-Soros adverts for myself. They appear on at least (!) 10% of billboards on the way to #Budapest from the airport. Sometimes four in a row. Sends shivers down your spine.. /1#Fidesz #Hungary pic.twitter.com/TnwCdHVeG8

— Barbara Yoxon (@BasiaYoxon) 7. března 2019

Odpor proti migraci je pro Orbána jedním z hlavních témat nejen před blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Kritizovaná kampaň maďarské vlády spojuje šéfa Evropské komise Junckera a amerického miliardáře a filantropa maďarského původu George Sorose s podporou migrace a s oslabováním ochrany hranic.

V úterý kandidát ELS na příštího předsedu Evropské komise Manfred Weber řekl, že aby Fidesz mohl mezi evropskými lidovci zůstat, musel by mimo jiné odstranit kontroverzní billboardy. Šéf Orbánova kabinetu Gergely Gulyás ve čtvrtek ujistil, že příští týden budou sporné billboardy vyměněny.

Gulyás rovněž zdůraznil, že Fidesz "i přes zklamání v určitých věcech nadále považuje ELS za nejlepší platformu pro prosazování křesťansko-demokratické politiky".

Evropští lidovci budou o případném vyloučení Orbánovy strany hlasovat 20. března.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Více souvisejících

Viktor Orbán fidesz Evropská lidová strana (ELS) Maďarsko Manfred Weber (šéf EPP)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy