Vojska USA budou trvale nasazena na Slovensku? Šíří se spekulace

Slovensko nejedná ani nejednalo se Spojenými státy o trvalé přítomnosti amerických vojáků na slovenském území. Podle veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) to řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Reagoval na dřívější vyjádření ministerstva obrany, které se rozhodlo nepokračovat v jednáních s USA o čerpání peněz na rekonstrukci slovenských vojenských letišť a zdůvodnilo to vytvářením právních podmínek pro působení cizích vojsk v zemi. Prezident Andrej Kiska nabídku USA na poskytnutí příspěvku 105 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč) obhajoval.

Všechny informace o možnosti usazení amerických vojáků na Slovensku jsou podle ministra lži a účelové spekulace.

Ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že v případě podepsání příslušné dohody s USA by se vytvořil precedent, který by umožňoval působení cizích vojsk na území Slovenska. Podle slovenské ústavy souhlas s působením zahraničních vojáků v zemi dává vláda nebo parlament, a to v závislosti na typu mise.

Postup ministerstva obrany kritizoval prezident Kiska, který zmínil i vysoký investiční dluh při modernizaci slovenské armády. "Pro mě je nepochopitelné, když náš spojenec nabízí finanční pomoc a my ji odmítáme. Samozřejmě, je na vyjednávací schopnosti ministerstva obrany, za jakých podmínek a co všechno musí smlouva obsahovat," uvedl Kiska v prohlášení. Za zvláště nepochopitelný označil slovenský prezident postoj ministerstva obrany v souvislosti s tím, že vlastní peníze musí Slovensko investovat do oprav silnic, nemocnic nebo škol.

Bývalý ředitel pro vyzbrojování na slovenském ministerstvu obrany Stanislav Szabo RTVS řekl, že Slovensko v roce 2008 bez podmínek přijalo od Spojených států peníze na rekonstrukci armádního letiště Sliač. Součástí tehdejší koalice byla i Slovenská národní strana (SNS), která se nyní k nabídce Spojených států staví odmítavě a která navrhla členem vlády nynějšího ministra obrany Petera Gajdoše. Stávající vedení SNS se netají svým vstřícným postojem vůči Rusku.

Na letecké základně Sliač na středním Slovensku působí i ruští technici, a to kvůli tomu, že slovenská armáda využívá letadla MiG-29 ruské výroby. Slovensko loni podepsalo smlouvu o nákupu nejmodernější verze amerických stíhaček F-16 a do jejich dodání bude Bratislava v příštích letech prodlužovat životnost části migů.

Nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita vybídla premiéra Petera Pellegriniho, aby kvůli odmítnutí zmíněného finančního příspěvku od USA navrhl odvolání Gajdoše z funkce ministra obrany. Podle RTVS ministerstvo obrany odmítlo nabídku Spojených států bez vědomí premiéra i ministra zahraničí.

Peníze nabídly Spojené státy v rámci Evropské iniciativy odstrašování, která má podpořit obrannou způsobilost především v zemích na východním křídle NATO. Podle slovenského ministerstva zahraničí nabídku Spojených států zatím neodmítla žádná z oslovených zemí, včetně Maďarska. Slovenská diplomacie také připomněla programové prohlášení vlády, ve kterém se kabinet vyslovil i pro rozvoj obranné infrastruktury na podporu slovenské armády a spojeneckých sil.

Související

Více souvisejících

Slovensko Miroslav Lajčák Americká armáda (U.S. ARMY) Andrej Kiska

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy