Orbán se omluvil za "užitečné idioty". Evropští lidovci mají zvážit záměr vyloučit Fidesz

Mluvčí maďarské vlády podle agentury Reuters uvedl, že dopisy v tomto duchu napsal Orbán představitelům 13 uskupení sdružených v ELS, kteří přišli s návrhem stranu Fidesz vyloučit. Evropská lidová strana je nejsilnějším uskupením v Evropském parlamentu. Orbánova strana evropské lidovce pobouřila zejména svou útočnou kampaní namířenou proti předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi. Toho a rovněž amerického miliardáře maďarského původu George Sorose strana Fidesz spojuje s podporou migrace a s oslabováním hranic.

Mluvčí maďarské vlády podle agentury Reuters uvedl, že dopisy v tomto duchu napsal Orbán představitelům 13 politických uskupení sdružených v ELS, kteří přišli s návrhem stranu Fidesz vyloučit. Evropská lidová strana je nejsilnějším uskupením v Evropském parlamentu.

Orbánova strana evropské lidovce pobouřila zejména svou útočnou kampaní namířenou proti předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi. Toho a rovněž amerického miliardáře maďarského původu George Sorose strana Fidesz spojuje s podporou migrace a s oslabováním hranic.

wondering if Orban’s apology-tour will keep #Fidesz in @EPP despite the clear indication that majority of cons ??voters would like them out. https://t.co/ImiMapbqUd

— Julia Ivan (@Juliivan_) 14. března 2019

"Není tajemstvím, že existuje neshoda (...) ohledně migrace, ochrany evropské kultury a budoucnosti Evropy. A není také tajemstvím, že nechceme měnit náš postoj v těchto záležitostech," napsal Orbán šéfovi vlámských křesťanských demokratů Wouteru Bekeovi. Ten byl jedním z prvních, kteří koncem února s návrhem vyloučit Fidesz z ELS přišli. "Nicméně nepovažuji za rozumné řešit tyto neshody vyloučením člena z naší politické rodiny," uvedl maďarský ministerský předseda.

Šéf ELS a její kandidát na příštího šéfa Evropské komise Manfred Weber řekl, že pokud má Fidesz dál zůstat u evropských lidovců, musí se Orbán omluvit za své výroky, ukončit útočnou protievropskou kampaň a zajistit, že v Budapešti bude nadále moci působit Středoevropská univerzita (CEU), kterou založil Soros. CEU dnes uvedla, že od svých plánů přestěhovat část svých studijních programů do Vídně ustoupí jedině tehdy, když bude mít v Maďarsku právně závazné podmínky pro to, aby mohla fungovat stejně jako dříve. Univerzita v prosinci oznámila, že kvůli novele maďarského školského zákona přesune do rakouské metropole studijní programy zakončené americkým diplomem.

"Chtěl bych se tímto omluvit, pokud je můj výrok podle vás urážlivý," napsal Orbán v souvislosti s rozhovorem v německém listu Welt am Sonntag, v němž své odpůrce z řad evropských křesťanských demokratů označil za "užitečné idioty". V nynějším dopisu vysvětluje, že chtěl kritizovat určitou politiku a ne konkrétní politiky. V interview ze začátku března prohlásil, že snaha vyloučit Fidesz před květnovými volbami do Evropského parlamentu jen nahrává levici.

Reuters ale uvádí, že za svoji celkovou politiku vůči EU se Orbán neomluvil. Podle Bekea není jeho nynější omluva dostatečná. "Jde o respekt k evropským hodnotám a o lepší spolupráci při ochraně vnějších hranic EU. Nevidím tu žádnou změnu," napsal na twitteru s tím, že podle jeho strany "není v ELS pro Fidesz místo".

Ik aanvaard verontschuldigingen, maar het ging hier niet over belediging tav Wouter Beke. Wel over respect voor Europese waarden en betere samenwerking om buitengrenzen EU te bewaken. Daarin zie ik geen wijziging. @cdenv blijft op lijn: geen plaats voor Fidesz binnen EVP. pic.twitter.com/QdMGcvvQgJ

— Wouter Beke (@wbeke) 14. března 2019

Zda Fidesz o členství v ELS přijde, budou evropští lidovci rozhodovat 20. března. Reuters připomíná, že mnozí si otázku, zda Fidesz do ELS patří, vzhledem k Orbánově nacionalistické a protibruselské rétorice kladou už dlouho. Evropská unie Fidesz, který prosadil řadu sporných změn v justici či médiích, kritizuje kvůli ohrožení principů právního státu. Orbánova strana to popírá.

Jak evropští lidovci, tak Fidesz mají na urovnání současného sporu zájem: maďarská strana profituje z toho, že díky členství v ELS má v Evropském parlamentu ochranu, ELS má zase zisky díky volebním úspěchům Fidesz v Maďarsku. Podle předpovědí ve volbách do europarlamentu zřejmě posílí protisystémové a protimigrační strany, hlasovat pro ně budou i voliči, kteří doposud volili konzervativní strany, jako jsou ty sdružené v ELS.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Více souvisejících

Viktor Orbán fidesz Evropská lidová strana (ELS) Maďarsko EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy