Severní Makedonie členem EU? Petříček naznačil, co musí balkánská země udělat

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes navštívil Severní Makedonii. Zdůraznil, že tato balkánská země musí pokračovat v reformních krocích. Její představitele podle tiskové zprávy Černínského paláce ujistil, že Česká republika podporuje zahájení přístupových jednání Severní Makedonie s Evropskou unií.

Petříček se dnes ve Skopji setkal mimo jiné se severomakedonským premiérem Zoranem Zaevem i se svým protějškem Nikolou Dimitrovem. Tématy jednání byly bilaterální vztahy s důrazem na obchodní spolupráci a další postup Severní Makedonie v integračním procesu do EU a NATO, uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Česká republika uvítala nedávnou historickou dohodu Skopje s Aténami, která vyřešila dlouhotrvající spor o název země a otevřela Severní Makedonii, dříve Makedonii, cestu do EU i NATO.

"Severní Makedonie má za sebou v posledních měsících obrovský pokrok v integračním úsilí, včetně uzavření historické dohody s Řeckem. Je klíčové, aby Severní Makedonie pokračovala v reformních krocích. Pana premiéra a pana ministra jsem dnes ujistil o plné české podpoře v zahájení přístupových jednáních s EU letos v létě," uvedl Petříček s tím, že Česko nabízí své zkušenosti s transformací a evropskou a euroatlantickou integrací.

Šéf české diplomacie rovněž podpořil rozvoj vzájemného obchodu. S ministrem zahraničí Dimitrovem podepsal memorandum o spolupráci a pravidelných konzultacích obou ministerstev zahraničních věcí a pozval jej na návštěvu České republiky. Od premiéra Zaeva převzal dopis s pozváním pro premiéra Andreje Babiše k návštěvě Severní Makedonie.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček makedonie EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 40 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy