Prezidentské volby na Slovensku: Čaputová, Šefčovič, Kotleba a další. Kdo má největší šance?

O víkendu proběhne první kolo prezidentských voleb na Slovensku. Do klání se přihlásil enormní počet kandidátů (15). Exkluzivně nabízíme miniprofily těch, kteří v poslední předvolebním průzkumu mají šanci do klání zasáhnout.

Zuzana Čaputová 

Čaputová je slovenská právnička a místopředsedkyně strany Progresívne Slovensko. Veřejně je známa především prací v neziskovém sektoru, především pro občanské sdružení Via Iuris. Poslední povolený předvolební průzkum agentury AKO ji přisoudil preference rekordních 52.9 %, pokud by se naplnily, 2. kolo volby by neproběhlo a Čaputová by se stala prezidentkou hned po 1. kole voleb. Pomohlo ji zrušení kandidatury původního favorita voleb vědce Roberta Mistríka, který ji následně podpořil.

Maroš Šefčovič 

Šefčovič je eurokomisař za Slovensko a bývalý velvyslanec v Izraeli. Kandiduje jako nezávislý s podporou vládní strany SMER. Je spolufavoritem voleb. Má velmi dobré vztahy s bývalým premiérem Robertem Ficem. Jeho zvolení může znamenat určité oživení Fica v politice, vzhledem k jeho odvolání prezidentem Kiskou. Podle posledního průzkumu by ho podpořilo 16,7 % voličů.

Štefan Harabin 

Harabin je další právník v prezidentském klání. Průzkum soudci slovenského nejvyššího soudu přisuzuje 11,4 %. Harabin byl ministrem spravedlnosti a místopředsedou vlády. Kontroverzi vzbudil jeho zveřejněný telefonát s narkobaronem Bakim Sadikim odsouzeným na 22 let vězení.

Marian Kotleba

Kotleba je bývalý župan banskobystrického kraje. Krajně pravicový politik známý extremistickými názory na adresu Romů, Maďarů a židů. Veřejně vyzdvihuje Slovenský štát, který spolupracoval s nacisty. Jeho extremistická Ľudová strana - Naše Slovensko se původně jmenovala Strana priateľ vína. Podle posledních preferencí má 5, 6% hlasů.

Béla Bugár 

Bugár je poltický matador, který je ve vrcholné politice v podstatě od Sametové revoluce. Předseda strany Most-Híd, kromě podpory maďarské menšiny na Slovensku, měl v 90. letech pověst neohroženého bojovníka proti mafii, která Slovensko takřka ovládala. Favoritem voleb však není, podle průzkumu ho podporuje 4,1 % voličů.

František Mikloško 

Mikloško je matematik, politik, bývalý disident a člen Tajné církve před rokem 1989. Mikloško je rutinérem prezidentských voleb, kandiduje již po třetí, ani tentokrát však pravděpodobně úspěšný nebude, podle průzkumu mu věří 3,1 % voličů.

Milan Krajniak

Krajniak je poslanec a místopředseda strany Sme rodina. Přezdívá se mu „Poslední křižák“ a má podle průzkumu podporu 2,4%.

Eduard Chmelár 

Je akademik a mediální teoretik. Voliče se snažil zaujmout nacionalistickými názory, ovšem do dalších bojů podle průzkumu, který mu přisuzuje podporu 1.5%, pravděpodobně výrazněji nezasáhne.

Ostatní kandidáti a se pohybují pod hranicí jednoprocentní podpory, a tak jsme je pro větší přehlednost do článku nezahrnuli.

Související

Juraj Smatana (použito se svolením J. Smatany) Rozhovor

Slovensko čekají krušné časy. Fico a nový prezident chtějí úplné ovládnutí státu a médií, říká Smatana

Kam kráčí Slovensko s nově zvoleným prezidentem Peterem Pellegrinim? Jak ovlivní volba zahraničně-politické směřování země a jaké ponaučení si ze slovenských prezidentských voleb můžeme vzít u nás? Nejen na to se EuroZprávy.cz zeptaly Juraje Smatany, bývalého slovenského politika, dlouhodobého občanského aktivisty a zástupce liberálně-demokratického, prozápadního směřování Slovenska. 

Více souvisejících

Zuzana Čaputová Maroš Šefčovič Štefan Harabin Marián Kotleba Béla Bugár Slovensko prezidentské volby na Slovensku 2019

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy