Renziho éře zvoní na časy? Demokratická strana slibuje do eurovoleb úplně nové vize a zaměřuje se i na ekologii

Italská levice je v útlumu. Loňské parlamentní volby byly pro ní velkým fiaskem, které mělo za následek vznik netradiční koalice extremistů a populistů. Dřívější vládní Demokratická strana nyní čelí nové výzvě, a to jak změnit kurz, aby si znovu získala přízeň voličů. Jeden z jejích členů Nicola Zingaretti chce směřovat víc doleva s jasným distancem od dob neoblíbeného italského premiéra Mattea Renziho. Informoval o tom server Politico.eu.

Jestli existuje něco, na čem by případný nový lídr italské středolevice měl zájem, pak jsou to její bývalí voliči, kteří ve volebních místnostech v nadcházejících eurovolbách zapomenou na osobu Mattea Renziho. Toho si budou vždy spojovat s naprosto nezvládnutou migrační krizí, kterou byla Itálie ze všech evropských zemí nejvíc zasažená. Ten, kdo je o tom dokáže přesvědčit, by právě mohl být Nicola Zingaretti. Ve své politické kariéře totiž prokázal nejen schopnost získat si přízeň voličů předsedy krajně pravicové Ligy Severu Mattea Salviniho, ale i bývalých příznivců Demokratické strany.

Zingaretti, který momentálně stojí v čele regionu Lazio, do nějž spadá i italské hlavní město Řím, a kterému se podařilo získat funkci tajemníka Demokratické strany, při svém projevu jasně deklaroval, že Renziho éře takříkajíc odzvonilo. Není se čemu divit, když právě jeho neúspěšná politika přinesla v parlamentních volbách nejen Demokratické straně, ale i celé koalici italských středolevicových stran (Centosinistra) pouhých 19 %. Na rozdíl od jiných evropských tradičně levicových stran se jako jedna z mála rozhodla nepodílet na vládě, což by jí teoreticky mohlo pomoci, aby prošla jakousi reinkarnací. Například v ČR výsledky nejaktuálnějších předvolebních průzkumů jasně ukazují, že se sociální demokracii vstupem do vlády nepodařilo znovu nastartovat, spíš naopak. 

Aby mohl Zingaretti zrealizovat své vize, musí vytvořit zcela novou alianci s níž by šel do květnových voleb do Evropského parlamentu, přičemž doufá, že se mu podaří opět získat podporu bývalých členů Demokratické strany, jímž se zajídal Renziho způsob vedení. Najít odpověď na otázku, jak toho chce docílit, je asi stejné, jako hledat jehlu v kupce sena. O to vtipnější je, že Zingarettův bratr Luca hraje v detektivním seriálu Komisař Montalbano. Zingaretti se mimo jiné také netají svojí podporou vize Evropy, se kterou přišel francouzský prezident Emmanuel Macron, a pro-EU manifestu bývalého italského ministra obchodu Carla Calendy, ale zároveň slíbil, že se ve snaze znovu dostat svojí stranu k moci vydá vlastní cestou.

Získat na svojí stranu další levicové strany však vůbec nebude jednoduché. Italští radikálové bývalé ministryně zahraničí Emmy Boninové jasně odmítli takovou myšlenku a řekli, že do eurovoleb půjdou na vlastní pěst. Kromě Calendy bude na kandidátce Demokratické strany také bývalý milánský starosta Guiliano Pisapia. Jedním z prvních lidí, se kterými se Zingaretti ihned po zvolení do funkce, sešel byl Frans Timmermans, který je středolevicovým kandidátem na příštího prezidenta Evropské komise. S ním se pak rozhodl probrat novou společnou strategii proti nacionalistům.

Obrat k zelené politice?

Zingratti se zatím nepochlubil s podrobnými detaily své ekonomické a sociální politiky, ale už slíbil, že bude maximálně podporovat zelenou politiku a hospodářství šetrné k životnímu prostředí. To deklaroval například během své návštěvy firmy na výrobu dlaždic z recyklovaného materiálu ve městě Anagni. Jak bude taková politika vypadat, ukázal Zingaretti v pěti bodech. Jednat by se mělo především o obnovitelné zdroje energie, elektromobily a investice do udržitelné dopravní infrastruktury.

V českém prostředí se možná takové myšlenky neujmou, ale v Německu je v poslední době jasně raketový vzestup Zelené strany, jejíž program má tendenci vykrádat dokonce i krajně pravicová AfD. Jak se zdá, tak zelená politika má svojí živnou půdu. Ačkoliv naši Zelení vyšli z parlamentních voleb špatně, jejich agendu možná přezvali, případně převezme Pirátská strana, která v poslední době bojuje s ODS o místo druhé nejsilnější politické strany. Podobného názoru je i pracovník Demokratické strany, který ale odmítl sdělit serveru Politico.eu své jméno.

Související

Více souvisejících

Itálie EU (Evropská unie) Demokratická strana (PD Itálie) Hnutí pěti hvězd Liga Severu (Itálie) Matteo Renzi

Aktuálně se děje

před 19 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 45 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Se Simonou Postlerovou se lidé rozloučí ve vinohradském divadle

Poslední rozloučení se zesnulou herečkou Simonou Postlerovou se uskuteční příští týden v Praze. Dlouholetá členka souboru vinohradského divadla zemřela během uplynulého víkendu, bylo jí 59 let. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy