Maďarsko není Rakousko a Orbán není Schüssel. V Maďarsku vládne kleptokracie, tvrdí rakouský list

Rozhodnutí pozastavit členství strany Fidesz v Evropské lidové straně (EPP), slaví Orbánova „mediální říše" jako konzervativní spásu této evropské strany, a výsledek srovnal k „rakouské situaci" za vlády Wolfganga Schüsella, jíž EU kritizovala za koalici s extremisty, píše ve svém sloupku liberálně-levicový rakouský list Der Standard.

Kdo v tyto dny pobývá v Budapešti, nemůže nevzpomenout na slova slavného polského satirika Stanislawa Jerzyho Lece (1909-1966): „Existuje ideální svět lží, kde je vše pravdivé." Komentátor Paul Lendvai, který tato slova připomíná, se inspiroval při svém politickém vyjednávání rakouským „scénářem".

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho lidé neopomněli „krutě srovnat" nynější maďarskou situaci se situací bývalého rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela, který čelil v roce 2000 kritice za vznik černo-modré vlády, jež spojila Rakouskou lidovou stranu (ÖVP) a Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ).

Orbán a Fidesz by se měli přizpůsobit hodnotám „evropské rodiny"

Tehdy kancléři hrozilo 14 států Evropské unie, i když spíše symbolickými, než politicky produktivními opatřeními. Na základě zprávy tříčlenné „rady moudrých" na čele s bývalým finským prezidentem Martti Ahtisaarim, kterou nařídil předseda Evropského soudu pro lidská práva, byly sankce, jež EU uvalila na Rakousko, zrušeny. Premiér Orbán, jak řekl na tiskové konferenci, vynalezl způsob, kterým byla po Schüsselově vzoru ustavena komise na čele s Hermanem Van Rompuyem, bývalým belgickým premiérem, jenž informoval EPP o straně Fidesz.

Podle Orbána, jenž se z rozhodnutí těšil, neboť nebyl vyloučen, by se nicméně měla EPP změnit do podoby, jakou jí vidí Orbán a jeho Fidesz, než aby by se musel on přizpůsobovat hodnotám „evropské rodiny".

Nicméně v roce 2000 nešlo o spor mezi „členskými stranami" EPP, ale mezi vládami, kde jedním z „nejvíce nezkrotných" politiků byl francouzský prezident Jacques Chirac, vysvětluje komentátor. Nebylo to tentokrát o budoucnosti ÖVP, ani EPP, ale postup byl podobný, když byla zadána „moudrá zpráva".

Tím nejvážnějším rozdílem, proč se nedá situace Rakouska a Maďarska srovnávat, bylo vlastně to, že to byla výtka pro rakouskou vládu, nikoliv jako v tomto případě, kdy se jedná u Maďarska doslova o povahu režimu, který v posledních osmi letech „narušil ústavní základy" liberální demokracie, právního státu a pluralismu, jenž vybudoval doslova „konsolidovanou kleptokracii".

„Ať už si člověk může myslet o tehdejší vládě, co chtějí, ani nejtvrdší kritici nemohou tvrdit, že v letech 2000 až 2008 byla porušena základní demokratická práva v naší zemi," píše Paul Lendvai, sloupkař listu Der Standard. „Srovnání mezi Rakouskem anno 2000 a Maďarskem 2019, které vypracoval Orbán a jeho aparát, je více než cynická a morálně nepřijatelná manipulace," míní. „Je také pobuřujícím a hanebným zneužitím životní bilance Wolfganga Schüssela (a jeho vlády), jež nyní náleží k ,radě moudrých' EPP," uzavírá.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Více souvisejících

Viktor Orbán fidesz Evropská lidová strana (ELS)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy