Konec dvojí kvality potravin je blízko, zní z EU. Existuje ale důvod ke skepsi

Za výhru členských zemí z bývalého Východního bloku označuje server Politico chystanou legislativu, která má ukončit dnes běžnou praxi dvojí kvality potravin napříč zeměmi Evropské unie. Nová pravidla však ještě musí schválit europoslanci.

Podle serveru Politico si už brzy spotřebitelé v Praze budou moci vychutnat Coca-Colu se stejným složením, jaká se dnes prodává v Berlíně. Ve středu totiž mělo dojít na úrovni Evropské unie k dohodě ohledně pravidel pro dvojí kvalitu potravin, na kterou upozorňovali především politici ze střední a východní Evropy.

Dnes běžná praxe dvojí kvality potravin bude nově označena za klamnou obchodní praktiku. Společnostem, které poruší stanovená pravidla, bude hrozit pokuta ve výši až 4 % ročního obratu. „Je to poprvé, co někdo uznal, že to takhle funguje,“ řekl Politicu jeden ze členů Evropské komise.

Za stanovení pravidel v oblasti dvojí kvality potravin lobbovaly především státy bývalého Východního bloku, zatímco západoevropské státy pochybovaly o tom, že je podobná legislativa vůbec potřeba.

Příznivci vzniku jasných pravidel argumentovaly řadou studií, které potvrdily, že rybí prsty firmy Iglo prodávané v Čechách obsahují o 7 % méně rybího masa než v sousedním Německu. Český Sprite rovněž obsahoval větší množství sladidel než německý, který naopak obsahoval více cukru.

Návrh zákona, který má Politico k dispozici, definuje produkt dvojí kvality jako takový, který má zřetelně jiné složení. Firmy jej nově nebudou moci uvést na trh, pokud si rozdílné složení nedokážou věrohodně obhájit. Jiné složení úřady povolí např. v případě akutního nedostatku některé z ingrediencí nebo při existenci specifické národní legislativy.

Potravinářský průmysl si dlouho stál za názorem, že rozdíly ve složení nesouvisí s kvalitou potravin, ale s jinými preferencemi spotřebitelů v jednotlivých zemích. Podle nových pravidel tento argument rozhodně neobstojí. Nově by v takovém případě musela firma zřetelně informovat o odlišném složení produktu.

Text však neobsahuje jasnou definici zřetelného rozdílu ve složení ani nijak nepopisuje, jak se bude určovat odklon od základní receptury produktu. Zástupci Evropské komise Politicu řekli, že nebyl zájem pokrýt všechny problémy, ale zabránit hlavně nejzávažnějším proviněním firem.

Rozhodování o dvojí kvalitě potravin má připadnout příslušným úřadům v jednotlivých členských zemích. V textu je rovněž uvedeno, že pokud bude pochybná praxe výrobců pokračovat, může se Brusel k tématu vrátit a vypracovat další legislativní opatření.

Jeden ze členů Evropské komise Politicu řekl, že dohoda na kompromisu v oblasti dvojí kvality potravin byla nutná ke spojení středoevropských a východoevropských členských států se skeptičtějším západem Evropy. Pravidla však ještě musí schválit Evropský parlament a Evropská rada.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Evropské spotřebitelské centrum potraviny jídlo Coca-Cola

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy