Paralýza slovenského ústavního soudu končí. Kandidoval i Fico

Slovenský ústavní soud, který je od poloviny února paralyzován kvůli nedostatku soudců, bude moci obnovit svou rozhodovací činnost. Parlament během středy a dneška sice zvolil dohromady jen část potřebných kandidátů na ústavní soudce, prezident Andrej Kiska však bude moci jmenovat alespoň čtyři nové soudce. To zajistí fungování pléna této vrcholné soudní instituce v zemi. Ústavní soud ovšem nadále nebude v plné sestavě, což může prodloužit rozhodování o stížnostech lidí či firem ohledně porušení jejich ústavních práv.

Devíti z celkového počtu 13 slovenských ústavních soudců v únoru skončilo 12leté funkční období a sněmovna krátce předtím nezvolila žádné kandidáty na jejich nástupce. Stalo se tak i kvůli obstrukci nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, jehož ambice stát se předsedou ústavního soudu odmítl Kiska. Fico se tehdy ještě před samotnou volbou kandidatury na ústavního soudce vzdal.

Tento týden ve středu parlament zvolil šest kandidátů na ústavní soudce, dnes k nim přibyli další dva. Mezi nimi jsou například šéfka slovenského nejvyššího soudu Daniela Švecová a předseda Specializovaného trestního soudu Michal Truban. Nejvíce hlasů dostal advokát Ivan Fiačan, kterého v tajné volbě podpořila i část opozice.

Po jmenování čtyř nových ústavních soudců prezidentem bude mít ústavní soud osm soudců. K fungování jeho pléna, které tvoří všichni ústavní soudci a které rozhoduje například o souladu zákonů s ústavou nebo o volebních stížnostech, je zapotřebí alespoň sedm soudců. To je zároveň nejnižší počet, který je potřebný pro schválení rozhodnutí pléna soudu.

Plénum slovenského ústavního soudu bude rozhodovat také o stížnosti neúspěšného prezidentského kandidáta a soudce nejvyššího soudu Štefana Harabina ohledně březnových voleb hlavy státu.

Běžné stížnosti lidí, firem či institucí na porušení jejich ústavních práv posuzují tříčlenné senáty ústavního soudu.

Nové ústavní soudce vybírá a jmenuje ze širšího seznamu kandidátů prezident, který také rozhoduje o vedení ústavního soudu. Ficovy ambice stát se ústavním soudcem odmítla také právnička Zuzana Čaputová, která o uplynulém víkendu v rozhodujícím kole přímých prezidentských voleb porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Dlouholetý diplomat Šefčovič v kampani opakovaně odmítl odpovědět na novinářské dotazy, zda by v případě zvolení hlavou státu Fica ústavním soudcem jmenoval. Šefčoviče v prezidentských volbách podporovala právě Ficova strana.

Související

Více souvisejících

ústavní soud Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy