Slovensko zakázalo pouštět hymny cizích států

Slovenský parlament změnou zákona až na výjimky zakázal hraní hymny cizích států. Opatření, které při hlasování ještě minulý týden podpořili i poslanci vládní strany Most-Híd, jež hájí také práva početné maďarské menšiny na Slovensku, vyvolalo v těchto dnech v zemi kritiku. Předseda strany Most-Híd Béla Bugár dnes ohlásil iniciativu k opravě zákona. Maďaři na Slovensku podle médií používají maďarskou hymnu při různých příležitostech včetně náboženských obřadů v kostelech a také při fotbalových utkáních.

Novelu zmíněného zákona o státních symbolech předložili do sněmovny poslanci vládní nacionalistické Slovenské národní strany (SNS). Při závěrečném hlasování pak zákonodárci tříčlenné koalice i část opozice podpořili také nové opatření, podle kterého lze hymny cizích států hrát pouze v přítomnosti oficiální delegace daně země.

"Ano, stala se chyba. Omlouváme se za to. Dostalo se tam jedno ustanovení, které nepatří do Evropy 21. století," řekl Bugár, který se zmíněného hlasování nezúčastnil z důvodu rekonvalescence po operaci. Podle něj je ale důležité, že novela ještě neplatí "Je tu možnost, aby reparát vyšel," dodal.

Na dopad novely zákona upozorňoval ještě během jednání o předloze ve sněmovně poslanec nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Ondrej Dostál, který také neúspěšně navrhoval vypuštění kontroverzního ustanovení ze zákona. Jeho iniciativu nepodpořila ani většina poslanců Mostu-Híd. Následně novelu kritizovala například média, která vycházejí v maďarštině.

Podle listu Denník N se maďarská hymna běžně hraje i před domácími utkáními fotbalového klubu nejvyšší slovenské soutěže DAC Dunajská Streda, kde také žijí příslušníci maďarské menšiny.

Most-Híd i další strany již požádaly prezidenta Andreje Kisku, aby zákon vrátil sněmovně k opětovnému projednání. Hlava státu své rozhodnutí oznámí příští týden.

"Prezident Andrej Kiska by chtěl požádat poslance vládní koalice, aby si nejdříve přečetli to, pro co hlasují. Mnohem lepší by bylo, pokud by již přípravě zákona věnovali větší pozornost," uvedla v prohlášení prezidentská kancelář.

Novelu zákona o státních symbolech předložili poslanci SNS zejména v reakci na postup slovenského hokejového svazu, který na dresy slovenské reprezentace pro nadcházející šampionát v Bratislavě a v Košicích nechal zobrazit upravený slovenský státní znak. Pod tradičním dvojkřížem se nacházejí místo trojvrší tři zdvižené hokejky. SNS prosadila, že s výjimkou startovního čísla nově nebudou moci na reprezentačních dresech slovenských sportovců dominovat oficiálnímu státnímu znaku jiné grafické prvky. Pokud by zákon vstoupil v platnost v původně plánovaném termínu v polovině května, museli by slovenští hokejisté na mistrovství světa měnit dresy.

Související

Více souvisejících

Slovensko státní hymna

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 42 minutami

před 58 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy