Nové boje v Libyi mají už desítky obětí. Je potřeba příměří a dialog, apeluje EU

Lidé v Libyi nepotřebují další boje, nutný je naopak dialog a politická dohoda, prohlásila dnes při příchodu na jednání ministrů zahraničí zemí EU šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Ministři dnes podle ní společně zdůrazní potřebu prosadit v Libyi humanitární příměří, které z místa nynějších bojů umožní evakuaci civilistů a zraněných, ale především jasnou podporu Evropy pro návrat k politickým jednáním.

Desítky mrtvých si v posledních dnech v Libyi vyžádalo nové kolo násilí. Jednotky Libyjské národní armády (LNA), která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země a které velí polní maršál Chalífa Haftar, se snaží obsadit hlavní město Tripolis a bojují se silami mezinárodně uznané vlády, která tam sídlí.

Situace v zemi je podle Mogheriniové stále více znepokojující. Libye je přitom pro Evropu jedním z klíčových míst při zvládání migrační krize. EU například podporuje budování tamní pobřežní stráže, která brání vyplouvání plavidel s migranty či je zachytává ještě v pobřežních vodách této severoafrické země. Nevládní organizace i agentury OSN ale kritizují situaci v libyjských uprchlických střediscích.

#Libya #FAC "I just spoke to @UN SE @GhassanSalame. I think the first message we need to pass is the full implementation of humanitarian truce. Avoid any further military action and escalation. And return to the political negotiations" @FedericaMog pic.twitter.com/oC19spP8DN

— European External Action Service - EEAS ?? (@eu_eeas) 8. dubna 2019

"Můj osobní dojem je, že Libyjci další boje nepotřebují, potřebují dialog a politickou dohodu," prohlásila dnes při příchodu na jednání v Lucemburku Mogheriniová. O situaci ráno telefonicky hovořila se zmocněncem OSN pro Libyi, kterým je Ghassan Salamé. EU podle ní stejně jako naprostá většina mezinárodního společenství podporuje jeho přetrvávající snahy o národní konferenci a dialog.

Z Tripolisu podle OSN od 4. dubna před boji uprchlo 2200 civilistů a dá se čekat, že budou utíkat další. Vládní síly i LNA hovoří zatím o desítkách obětí.

Nynější situace je podle Mogheriniové výzvou pro různé frakce v zemi a jejich vůdce, "aby překonali své možná osobní zájmy a sloužili svým občanům, kteří chtějí obrátit list". Nejde o nic menšího než o sdílení jak zdrojů a moci, tak i zodpovědnosti za řízení země, která má potenciál uspět, pokud budou její vůdci ochotni využívat své postavení zodpovědně a přestanou spolu bojovat, dodala Mogheriniová.

K okamžitému ukončení bojů vyzval také americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Spojené státy jsou podle něj proti Haftarově ofenzivě a také ony vyzvaly k okamžitému ukončení vojenských operací namířených na libyjské hlavní město.

Související

Federica Mogherini

Bývalá eurokomisařka Mogheriniová bude proti pravidlům rektorkou školy EU

Bývalá šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová zřejmě získá díky podpoře od Evropské komise místo rektorky prestižního Evropského kolegia v Bruggách. Napsal to francouzský list Libération, podle něhož by její jmenování do dobře placené pozice porušilo interní pravidla této postgraduální školy evropských studií.
Írán, ilustrační foto

Írán obnovuje připojení k internetu. Krvavé protesty prý rozdmýchal Západ

Úřady v několika íránských provinciích dnes začaly obnovovat přístup k internetu, který byl v zemi přerušen kvůli protestům proti zdražení benzinu. Íránská agentura Fars oznámila, že připojení přes pevnou linku opět funguje mimo jiné v části metropole, znovu dostupné jsou i sociální sítě. Protesty začaly minulý týden v pátek a podle organizace Amnesty International při nich přišlo o život přes 100 lidí, což ale Teherán nepotvrdil.

Více souvisejících

Federica Mogherini Libye EU (Evropská unie) Chalífa Haftar

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy