EU čeká radikální proměna? Nacionalistické strany se před eurovolbami šikují

Nacionalistické a protiimigrační strany chtějí před květnovými evropskými volbami spojit síly a po nich v Evropském parlamentu (EP) vytvořit společnou frakci. Řekli to dnes představitelé stran, které do Milána pozval předseda protiimigrační strany Liga a italský vicepremiér Matteo Salvini. Sešel se se zástupci německé protestní AfD, konzervativní Strany Finů a pravicové Dánské lidové strany, uvedla agentura Reuters.

"Chceme Evropskou unii a Evropský parlament reformovat, aniž bychom je zničili," řekl dnes v Miláně novinářům spolupředseda AfD Jörg Meuthen. "Chceme přinést radikální změnu," dodal. Zástupcům médiím dále řekl, že jejich frakce v EP se bude nazývat Evropská aliance pro lidi a národy a bude v ní nejméně 10 politických stran, jež jsou nyní v jiných skupinách.

"Chceme se stát přední evropskou frakcí, tou nejpočetnější," konstatoval Salvini. Ten podle agentur pozval zástupce nacionalistických stran ze dvou desítek evropských zemí. Pro zaneprázdněnost účast odřekla šéfka francouzského krajně pravicového Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penová, s níž se ale šéf Ligy setkal už v pátek.

Vi ripropongo la Conferenza internazionale “Verso l’Europa del Buonsenso!”#europadelbuonsenso-Matteo Salvini (Lega - ENF)-Jörg Meuthen (Alternative für Deutschland - EFDD)-Olli Kotro (The Finns Party - ECR)-Anders Vistisen (Dansk Folkeparti - ECR)https://t.co/d4beXeRLdF pic.twitter.com/yUUruNQwLv

— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 8. dubna 2019

Se Salvinim sympatizuje například i maďarský premiér Viktor Orbán, zástupci jeho strany Fidesz ale dnes v Miláně chyběli. Evropská lidová strana (EPP), nyní nejsilnější frakce v EP, v březnu pozastavila maďarské vládní straně členství kvůli údajnému porušování zásad právního státu v Maďarsku, a tak se podle médií maďarský premiér zřejmě drží zpátky.

Salvini oznámil, že ve zmiňované Evropská alianci pro lidi a národy bude i francouzské Národní sdružení. Zda v něm zasednou i dvě nejsilnější konzervativní evropské strany - polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) a maďarský Fidesz, není zatím jasné, uvedla agentura Reuters.

Pozvánku na zahájení kampaně Ligy dostalo i české hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Jeho předseda Tomio Okamura ani místopředseda Radim Fiala se ale akce nemohli zúčastnit, protože mají dlouhodobě naplánovaný jiný program, který nebylo možné přeložit, řekl minulý týden ČTK Okamura. Salvini by podle něj ale měl poslat zdravici na plánovaný pražský mítink SPD před evropskými volbami na konci dubna.

Do České republiky zavítá v nadcházejících týdnech podle serveru Euronews i Le Penová, která navštíví také Belgii a Slovensko.

Ideovým základem spojenectví evropských nacionalistických stran je návrat pravomocí z Bruselu jednotlivým členským státům. Ekonomické otázky a sociální politiku ale vnímají rozdílně.

Například německá AfD prosazuje svobodu trhu, zatímco francouzské Národního sdružení je pro protekcionismus. Italská Liga a polský PiS se odvolávají na křesťanské základy, kdežto Národního sdružení prosazuje oddělení církve a státu po francouzském vzoru.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 Matteo Salvini (Liga severu) Liga Severu (Itálie) Alternativa pro Německo (AfD) EU (Evropská unie) Itálie Marine Le Pen Tomio Okamura fidesz

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy