100 dnů blokády skončilo: Loď Open Arms může vyplout, uprchlíky zachraňovat nesmí

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která loni zachránila stovky migrantů prchajících z Afriky na vratkých člunech do Evropy, smí po více než třech měsících opět vyplout na moře. Informovala o tom dnes španělská média. Loď však dostala povolení pouze k "přepravě humanitárního materiálu" a nesmí do oblasti mezi Maltou, Itálií a Libyí, kde migranty dříve zachraňovala.

"Po 100 dnech blokády v (barcelonském) přístavu můžeme vyplout. Ale nemáme povolení k záchranným operacím ve středním Středomoří," uvedla organizace Proactiva Open Arms na twitteru. Podle serveru eldiario.es dostala loď povolení plout k řeckým ostrovům Samos a Lesbos a dopravit tam humanitární materiál. Vyplout z Barcelony se chystá v pátek.

?#ULTIMAHORA El Open Arms tiene autorización para navegar hacia las islas de Samos y Lesbos para transportar material humanitario. Después de 100 días de bloqueo en puerto, podrá zarpar. Eso sí, seguimos sin autorización para misiones de búsqueda y rescate en el #Med central. pic.twitter.com/rC6wapt1Fn

— Open Arms (@openarms_fund) 17. dubna 2019

Open Arms kotvila v barcelonském přístavu od 8. ledna, protože jí místní úřady nepovolily vyplout. Jako jeden z důvodů uvedly, že posádka lodi nesplnila při předchozích misích mezinárodní předpisy, které ukládají vylodit zachráněné v nejbližším bezpečném přístavu. To ale loni nemohla udělat řada lodí ve Středomoří, protože Itálie a Malta odmítají vpouštět do přístavů lodě zahraničních nevládních organizací a snaží se tak přimět další státy EU, aby se na přijímání migrantů podílely.

Španělská vláda loni přijala několik lodí s migranty, které předtím odmítly vpustit do svých přístavů jiné země Středomoří. S tímto zákazem přišla loni jako první italská vláda, které se takto snaží snížit masový příliv migrantů z Afriky. Italský ministr vnitra Matteo Salvini viní nevládní organizace, že naloďováním migrantů u libyjského pobřeží nahrávají pašerákům a nelegální migraci.

V posledních několika letech největší příliv migrantů z Afriky a z Blízkého východu zažívaly Itálie a Řecko, loni ale připlulo nejvíce běženců přes Středomoří do Španělska (na 56.000).

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

Itálie přijme 265 migrantů z lodi Open Arms. Čeká je test na koronavirus a karanténa

Italské úřady umožnily na Sicílii přistát lodi španělské nevládní organizace Open Arms, která má na palubě 265 uprchlíků. Plavidlo, které dříve odmítla Malta, k sicilským břehům doplulo dnes kolem poledne. Loď ale nebyla vpuštěna do přístavu, migranti budou muset podstoupit test na přítomnost koronaviru. Po testu budou uprchlíci přesunuti z lodě do karantény, píše místní tisk.

Více souvisejících

Proactiva Open Arms Španělsko Barcelona uprchlíci Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy