Europarlament schválil program EU pro vesmír, skvělá zpráva pro Česko

Poslanci Evropského parlamentu dnes ve Štrasburku schválili podobu budoucího evropského programu pro vědu a výzkum Horizont Evropa. Potvrdili také dohodu mezi unijními institucemi okolo evropského kosmického programu a tím i posílení odpovědnosti i personálu evropské agentury pro Galileo (GSA) sídlící v Praze. O přesné výši financí pro oba programy se ale rozhodne až na podzim, v rámci jednání o konečné podobě dlouhodobého unijního rozpočtu pro roky 2021 až 2027.

Evropská komise ale předběžně na oblast vědy a výzkumu navrhla po roce 2020 vyčlenit okolo 100 miliard eur (přes 2,5 miliardy Kč), europarlament si představuje ještě o 20 miliard eur více. Jak připomněla europoslankyně Martina Dlabajová (ANO), která měla Horizont Evropa na starosti ve výboru pro rozpočtovou kontrolu, je to důkaz, že pro EU je tato oblasti prioritní.

Program navazuje na stávající Horizont 2020, který je zatím historicky největší výzkumný a inovační program unie. Nově bude v příštím víceletém období zřízena například Evropská rada pro inovace, která má pomáhat dostávat zásadní novinky z vědeckých laboratoří na trh a rozvíjet myšlenky a nápady start-upů a malých a středních firem. Program počítá také s podporou výzkumu a vývoje v oblasti kreativního a kulturního průmyslu.

Nejméně 35 procent budoucího rozpočtu bude určeno na výzkum související se změnami klimatu. Europoslanec Evžen Tošenovský (ODS) připomněl, že v praxi to znamená peníze například pro výzkumné projekty v regionech, kde se dříve těžilo uhlí, v Česku tedy pro Ostravsko, Ústecko nebo Karlovarsko.

Další plody mé práce stínového zpravodaje v Evropském parlamentu: Díky Kosmickému programu dostane Agentura EU pro Galileo ⁦@EU_GNSS v Praze⁩ další úkoly a zaměstance. Blahopřeji zpravodaji - kolegovi @maxsalini #SpaceProgramme #EUSpaceProgramme pic.twitter.com/YV3lFDXxDI

— Evzen Tosenovsky (@EvzenTosenovsky) 17. dubna 2019

V Praze bude rozšířena odpovědnost agentury GSA, která nyní řídí projekt satelitní navigace Galileo, také o program pozorování země Copernicus. "Nové kompetence a desítky, možná i stovky nových zaměstnanců přinášejí možnosti i prestiž pro celou Českou republiku," míní Tošenkovský.

Pro unijní vesmírný program je předběžně vyčleněno 16 miliard eur (asi 410 miliard Kč), také pro monitoring kosmického smetí označovaný jako SSA a pro satelitní komunikační systém GOVSATCOM.

Související

Evžen Tošenovský

Europoslanci ANO a KSČM jsou v OVM častěji než ODS či STAN. Někteří nebyli pozváni vůbec

Na pozvání čekají marně. Už šest let. Tváře kvarteta europoslanců Michaely Šojdrové, Tomáše Zdechovského, Jiřího Pospíšila a Evžena Tošenovského nemají možnost vidět jejich voliči či příznivci v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce. „Je nefér, že čtyři europoslanci nemají možnost v tomto pořadu prezentovat své názory,“ říká pro EuroZprávy.cz Jiří Pospíšil z TOP 09. Redakce serveru EuroZprávy.cz proto kontaktovala televizi s dotazem, proč se tak děje, ale ani po měsíci se nedočkala žádné odpovědi.
Petr Fiala, předseda ODS

Uhájí Fiala post šéfa ODS? Volební kongres se blíží, možný comeback Vondry

Lídra, který by měl za rok na podzim ve sněmovních volbách vyzvat premiéra Andreje Babiše (ANO), a zbytek svého vedení si za dva týdny vyberou občanští demokraté. Funkci předsedy ODS velmi pravděpodobně potřetí obhájí Petr Fiala, který stranu vede od ledna 2014 a před pražským kongresem dostal nominace ze všech regionů. Nejužší vedení opustí europoslanec Evžen Tošenovský, ostatní místopředsedové budou funkce obhajovat, sdělil ČTK mluvčí ODS Václav Smolka.

Více souvisejících

Evžen Tošenovský evropský parlament Galileo navigační systém EU (Evropská unie) vesmir Martina Dlabajová

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy