Berlínský terorista Amri nebyl osamělý vlk. Evropě hrozila bezprecedentní série útoků

Komplic Tunisana Anise Amriho, který v roce 2016 spáchal atentát na berlínský adventní trh, měl kontakty na zosnovatele teroristických útoků v Paříži z roku 2015. Dnes o tom informoval německý týdeník Der Spiegel, podle nějž informace dokazuje, že Amri byl součástí rozsáhlé teroristické sítě, o níž měly úřady jen kusé poznatky.

Amriho spolupracovník, Francouz Clément B., v odposlechnutém rozhovoru přiznal kontakt na strůjce pařížských útoků Abdelhamida Abaaouda. Clément B., který byl později zatčen ve Francii, spolu s Amrim a Čečencem Magomedem-Alim C. údajně připravovali také pumový útok v Německu. Plány trojice však tehdy překazila policie, která se Magomeda-Aliho C. přišla do jeho bytu dotazovat.

Amri spáchal teroristický útok tím, že 19. prosince 2016 vjel nákladním vozem do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně. Při útoku, k němuž se později přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), zemřelo 12 lidí, včetně jedné Češky. O čtyři dny později byl Amri zabit při náhodné přestřelce s policií v Itálii.

Pařížské útoky z 13. listopadu 2015 si vyžádaly 130 mrtvých a 350 zraněných. Skupina teroristů zaútočila v koncertní síni Bataclan, u stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis a v ulicích francouzského hlavního města. K atentátům se přihlásil IS.

Podle agentury DPA byl Clément B. měsíc po atentátu ve francouzské metropoli zastaven v Drážďanech německou policií, která ho podrobila vyšetření na stopy po výbušninách.

Der Spiegel uvedl, že poznatky o Amriho propojení s pařížskými atentátníky pocházejí z Francouzova odposlechnutého rozhovoru s lidmi, kteří ho přišli navštívit do vězení. Z vyšetřovacího spisu údajně vyplývá, že skupina plánovala současné útoky v Německu, Francii a Belgii. Informace o chystané sérii atentátů v Berlíně, Paříži a Bruselu zazněla již na jednání vyšetřovací komise Spolkového sněmu k berlínskému úroku.

"Teze o osamělém pachateli Anisi Amrimu se nejpozději dnes stala slepou uličkou. Amri byl očividně napojen na vysoce zradikalizovanou islamistickou síť po celé Evropě," řekl poslanec za opoziční FDP Benjamin Strasser.

Jak mohl takto intenzivně propojený islamista projít sítem německých bezpečnostních složek, dosud podle DPA nebylo vysvětleno.

Odmítnutý žadatel o azyl Amri byl stoupencem IS. Žil v Berlíně, kde chodil do salafistické mešity a prodával drogy.

Související

Německá policie, ilustrační foto

Německá policie zasáhla proti extremistické muslimské skupině

Německé úřady dnes podnikly zásahy na několika místech v Berlíně a v přilehlém Braniborsku proti členům salafistické muslimské skupiny, jejíž činnost krátce předtím zakázaly kvůli podezření z náboženského extremismu. S odkazem na vyjádření policie o tom informovala agentura Reuters.
Anis Amri

Terorista Amri zabil před třemi lety 12 lidí. Kriminalisté ho podcenili

Berlínská kriminální policie podcenila nebezpečnost odmítnutého tuniského žadatele o azyl Anise Amriho, který v prosinci 2016 při teroristickém útoku v německé metropoli zabil 12 lidí včetně jedné Češky. V parlamentním vyšetřovacím výboru, který okolnosti činu objasňuje, to dnes prohlásila tehdejší šéfka oddělení státní ochrany při berlínském zemském kriminálním úřadu Jutta Porzuceková.

Více souvisejících

Anis Amri (terorista z Berlína) Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016) Terorismus Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy