Šinzó Abe přijel za Macronem, ladili program nadcházejících summitů G20 a G7

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes při setkání s japonským premiérem Šinzóem Abem řešili jako zástupci pořadatelských zemí zejména agendu nadcházejících summitů ekonomicky nejrozvinutějších zemí světa skupiny G20 a G7. Informoval o tom dnes Elysejský palác. Abe kromě toho Francii nabídl pomoc při rekonstrukci katedrály Notre-Dame v Paříži, kterou minulý týden poničil rozsáhlý požár.

Japonsko hostí summit G20, který se bude konat koncem června v Ósace, Francie pak pořádá v srpnu v Biarritzu summit G7. Francie jako nynější předsednická země G7 zvolila jako jedno z hlavních témat jednání boj proti nerovnosti, včetně nerovnosti mezi ženami a muži.

LIVE ­| Déclaration avec @AbeShinzo, Premier ministre du Japon.https://t.co/P03DW1WH1t

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 23. dubna 2019

Podle prezidentského paláce politici také znovu vyjádřili oddanost dlouholetému spojení automobilek Renault a Nissan, jejichž bývalý šéf Carlos Ghosn je v Japonsku několik měsíců stíhán za údajné finanční podvody. Brazilec, který má i francouzské občanství, čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech.

"Toto průmyslové partnerství ukázalo odolnost, vzájemné doplňování svých členů a relevanci jejich společného úsilí," citovala prohlášení Elysejského paláce agentura AFP. Francie prý nezpochybňuje suverenitu a nezávislost japonské justice a zároveň bedlivě sleduje, zda jsou všechna Ghosnova práva respektována.

Bývalý ředitel aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 přidala také japonská automobilka Mitsubishi, byl poprvé zadržen loni v listopadu, následně znovu v prosinci, a po březnovém propuštění opět začátkem dubna. V pondělí proti němu prokuratura vznesla čtvrté obvinění a Ghosn tak zůstává ve vazbě. Podle vyšetřovatelů způsobil Nissanu škodu pět milionů dolarů (114 milionů Kč).

Skupinu G7 tvoří Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo a USA; v širší skupině G20 jsou kromě předchozích sedmi zemí také Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Mexiko, Rusko, Saúdská Arábie a Turecko a jako samostatný dvacátý člen Evropská unie.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron Šinzó Abe Francie G7 Summit G20

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy