Naděje pro svět? Lidstvo čelí zásadní volbě, tvrdí profesor

Ať již jde o páteční studentské stávky, protesty "rebelie proti vyhynutí" či snahu britských labouristů přimět parlament, aby vyhlásil stav klimatické nouze, škody, které páchá kapitalismus na životním prostředí plní titulky médií, poukazuje profesor Benjamin Selwyn v komentáři pro server The Independent. Expert na mezinárodní rozvoj a potravinovou politiku z University of Susex konstatuje, že důvod je zřejmý.

Největší znečišťovatelé světa

Loňská zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) jasně varuje, že bez transformace společnosti a rychlého zavedení ambiciózních opatření k redukci skleníkových plynů nepůjde zajistit omezení růstu globální teploty na 1,5°C a udržitelný rozvoj se stane mimořádně složitým, ne-li nemožným, připomíná odborník. Dodává, že jakýkoliv skutečný plán boje s klimatickou změnou musí řešit i stav světové potravinové ekonomiky.

Poslední výzkumy ukazují, že masný a mléčný průmysl soupeří s ropnými společnostmi o pozici největšího znečišťovatele světa, deklaruje Selwyn. Připomíná, že stále oblíbenější reakcí na příspěvek agroprůmyslu k problémům světa je podpora veganství a omezování spotřeby masa.  

"Vyřazením živočišných produktů z našeho jídelníčku můžeme zmenšit zemědělské využívání půdy o 76 % a potravinářské emise skleníkových plynů o 49 %," píše akademik. Sám si však nemyslí, že by veganství bylo záchranou před změnou klimatu.

Celková masná produkce v roce 1961 činila 71 milionů tun, v roce 1985 již 155 milionů tun a v roce 2010 pak 296 milionů tun, přičemž tento růst si žádá podstatný posun ve využívání světové půdy, a tak celá třetina orné plochy produkuje rostliny určené ke krmení zvířat, vysvětluje profesor. Přiznává, že průmyslové zemědělství vydatně přispívá ke změně klimatu, jelikož silně závisí na fosilních palivech, které se používají k výrobě hnojiv, pohonu obdělávacích strojů a přepravě zvířat na jatka, navíc rostou i emise metanu produkované samotnými zvířaty, jejichž počet se zvyšuje.

Veganství ovšem podle Selwyna vznáší dvě otázky: První zní, zda může individuální jednání typu změny jídelníčku skutečně transformovat světový potravinářský systém. Druhá pak zní, zda toto povede k progresivní politice, která je nutná k potřebným změnám.  

"Pro pochopení odpovědí na obě tyto otázky se musíme podívat na samotný systém průmyslového zemědělství," tvrdí expert. Upozorňuje, že růst průmyslového zemědělství a konzumace masa není pouze reakcí trhnu na měnící se požadavky zákazníků, ale také důsledkem masivních investic vyspělých států, výrobců agrotechniky a dobytkářských firem.

Podobně jako jiná průmyslová odvětví i průmyslové zemědělství závisí na gigantických světových dotacích cen fosilních paliv, které v roce 2015 dosáhly 5,3 bilionu dolarů, neboli 6,5 % světového HDP, konstatuje profesor. Dodává, že bez těchto dotací by byla velká část moderní kapitalistické produkce drahá a nekonkurenceschopná, tudíž transformace produkce masa a využívání půdy byla primárně umožněna masivními státními zásahy do agroprůmyslového trhu.

Od 30. let minulého století prosazují USA - nejprve doma a posléze celosvětově - průmyslový model dotovaného zemědělství, které se zaměřuje především na produkty, z nichž se staly krmné plodiny pro dobytek - kukuřici, čirok, oves, žito a ječmen, vysvětluje Selwyn. Připomíná, že v reakci na velkou hospodářskou krizi a masové bankroty zemědělských firem Spojené státy garantují farmářům cenu za jejich produkty, což má nezamýšlený efekt v podobě systematické nadprodukce, přičemž podobný dotační management po druhé světové válce přijala většina světa.

Zelený nový úděl  

Nezamýšleným důsledkem této politiky bylo zlevňování krmných plodin, což zase vedlo k velkému nárůstu živočišné výroby, konstatuje odborník. Světový potravinový systém tak podle něj není formován chování spotřebitelů, ale silnými státy a korporacemi, a tak ani situace, kdy se miliony lidí stanou přes noc vegany, nebude mít vliv na boj s klimatickou změnou.

"Změnit potravinový systém a přispět k boji za zvrat klimatické změny mohou podobně velké státní zásahy progresivních politických stran," deklaruje expert. Deklaruje, že z tohoto důvodu je volání britských labouristů a části amerických demokratů po " zeleném novém údělu" velmi důležité, jelikož plán zahrnuje opatření k dekarbonizaci zemědělství.

V případě Británie má Selwyn pět doporučení. Předně poukazuje, že momentálně vlastní 50 % půdy v Anglii méně než 1 % obyvatel a "zelený nový úděl" se může stát skutečností pouze za situace, kdy labouristé "demokratizují" držbu půdy skrze masivní pozemkovou reformu, která umožní změnit podobu venkova, omezit uhlíkové emise a obnovit přirozené podmínky.

Druhým doporučením profesora je přesměrovat dotace pro produkci masa a krmných plodin k těm farmám, které produkují plodiny pro lidskou spotřebu. Jako třetí opatření pak akademik doporučuje posílit biodiverzitu skrze opětovné zdivočení některých zemědělských oblastí. Čtvrtým krokem by mělo být uplatňování státní síly ve školách a nemocnicích s cílem změnit strukturu požadavků spotřebitelů směrem ke zdravější a udržitelnější produkci a konzumaci potravin, míní Selwyn. Jeho páté doporučení pak zní, že by měly vznikat rady producentů a spotřebitelů, které budou ovlivňovat, co se prodává v supermarketech.

"Volba, které lidstvo čelí, je mezi klimatickou změnou a systémovou změnou," varuje odborník. Připouští, že veganství je založené na dobrém záměru, ale jeho důraz na individuální spotřebitele zakrývá systémové síly, které podporují světový potravinářský průmysl. Změnu potřebnou k záchraně naší planety tak může nastolit pouze "zelený nový úděl" založený na demokratických principech, realizovaný všemi velkými ekonomikami, tvrdí Selwyn.

Související

Více souvisejících

Klimatické změny veganství potraviny jídlo zemědělci

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy