Sumy z nichž se tají dech, automobilky za své podvody zaplatily stovky miliard

Za podvodné informace týkající se emisních limitů automobilových motorů automobilky zaplatily enormní sumy. ČTK přinesla souhrn doposud zaplacených pokut. Pokuty kromě VW dostaly Fiat, Audi nebo BMW a dosáhly astronomických rozměrů.

Výběr pokut automobilkám kvůli dieselovému skandálu (řazeny abecedně):

 Audi - Loni v říjnu automobilka Audi, dceřiná firma koncernu Volkswagen, uvedla, že zaplatí za podvody s emisemi 800 milionů eur (tehdy 20,7 miliardy Kč). Firma přijala pokutu vyměřenou mnichovským státním zastupitelstvím, čímž ukončila soudní řízení. Vyšetřování podezřelých osob v případu pokračuje. Předmětem vyšetřování byly spalovací šestiválcové a osmiválcové motory v modelech Audi V6 a V8 vyráběných od roku 2004, které podle zjištění neodpovídaly předpisům.

 BMW - Letos v únoru oznámilo mnichovské státní zastupitelství, že německý výrobce luxusních vozů BMW zaplatí kvůli dieselovému skandálu pokutu 8,5 milionu eur (zhruba 218 milionů Kč). Šetřením se zjistilo, že společnost namontovala do téměř 8000 vozů nesprávný software pro řízení motoru. To následně v reálném provozu způsobilo vyšší výfukové emise, než uváděly testy. Podle zjištění společnost pochybila pouze tím, že chybě nezabránila. Automobilka pokutu přijala. Dotčené vozy byly svolány do servisu k úpravám již v loňském roce.

 Fiat Chrysler Automobiles (FCA) - Letos v lednu bylo zveřejněno, že italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zaplatí ve Spojených státech zhruba 800 milionů dolarů (17,8 miliardy Kč) za urovnání obvinění, že používala nezákonný software k manipulaci s testy emisí u naftových vozů. Dohoda se týká obvinění vznesených federálním ministerstvem spravedlnosti a státem Kalifornie. Automobilka nicméně v rámci dohody o urovnání nepřiznala žádné pochybení.

 Porsche - Dnes bylo oznámeno, že německá automobilka Porsche, která je jednou z dceřiných společností koncernu Volkswagen, musí kvůli dieselovém skandálu zaplatit pokutu ve výši 535 milionů eur (13,8 miliardy korun), kterou jí vyměřilo státní zastupitelství ve Stuttgartu. Automobilka se proti pokutě nebude právně bránit.

 Volkswagen - V září 2015 americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) obvinila německý koncern Volkswagen, že do svých vozidel s naftovým motorem pod typovým označením EA 189 ve verzi Euro 5 instaloval software, který umožňuje skrýt skutečnou hladinu vypouštěných emisí, a tím se snažil obejít zákony na ochranu ovzduší. Volkswagen následně přiznal, že tento software po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut. Koncern i manažeři kvůli skandálu čelí řadě žalob a vyšetřování, padlo již několik rozsudků. Americká vláda uzavřela v lednu 2017 s VW dohodu ohledně urovnání skandálu, automobilka přiznala vinu a zaplatí 4,3 miliardy dolarů (94 miliard Kč). Volkswagen se už dříve dohodl, že v USA v důsledku skandálu vynaloží až 17,5 miliardy dolarů na urovnání obvinění ze strany regulátorů, zákazníků a prodejců. Německá prokuratura VW loni vyměřila pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard Kč). Celkem už v souvislosti se skandálem koncern zaplatil kolem 29 miliard eur (743 miliard korun).

Pro srovnání, suma odpovídá polovině rozpočtu celé České republiky. Součásti koncernu Volkswagen je i Škoda auta i do škodovek byly závadné motory dodávány.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

volkswagen fiat BMW Audi emise automobilový průmysl

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy