Nejdřív Klaus, teď Mečiar. Expremiér připouští návrat, nešetřil Fica, Kisku ani Čaputovou

Zajímavá shoda okolností. Po bývalém prezidentovi Václavu Klausovi připustil návrat do politiky i jeho slovenský generační souputník Vladimír Mečiar. I u něj totiž panuje kritický názor k současným představitelům na státní politické scéně.

Českem nedávno proletěla zpráva, že exprezident Václav Klaus v reakci na slova současného předsedy ODS Petra Fialy připustil návrat do politiky. O pár dní později jej nevyloučil ani Vladimír Mečiar. Oba politici se spolu v roce 1992 v rolích předsedů vlád obou zemí dohodli na rozdělení Československa.

Sedmasedmdesátiletý Mečiar to připustil v rozhovoru pro deník Nový Čas, v němž také hodnotil současnou situaci na slovenské politické scéně. Logicky se tedy mluvilo o Robertu Ficovi, končící hlavě státu Andreji Kiskovi, ale také o nastávající prezidentce Zuzaně Čaputové.

Podle slovenského expremiéra si lidé sedli do autobusu bez řidiče. Zřetelně tak poukazoval na nedostatek reálných politických zkušeností zvolené prezidentky. „Ty volby ukázaly obrovské rozdíly ve společnosti, kde drtivá většina volby ignorovala nebo byla proti,“ konstatoval Mečiar pro Nový Čas.

Vybrat za prezidenta „někoho z domácnosti“ je podle Mečiara velká odvaha voličů. „Člověk má ve funkci prezidenta končit, ne začínat,“ tvrdí někdejší neúspěšný prezidentský kandidát. Na mysli tím měl nejen Čaputovou, ale i Kisku. „Já myslím, že Kiska vůbec nemá co dělat v politice. Člověk s jeho problémy by dávno neměl být prezidentem,“ míní expremiér.

Mečiar má na Slovensku stále řadu přívrženců, kteří ho vyzývají k návratu. Zvážil by prý ale jen opravdu zajímavou nabídku. Spekulovalo se rovněž o jeho angažmá ve straně neúspěšného prezidentského kandidáta Štefana Harabina. „Však on nemá stranu a pochybuji, že by měl, protože je soudcem Nejvyššího soudu a chce jím zůstat,“ uvedl Mečiar na toto téma.

Kvůli zrušení jeho amnestií nemůže přijít na jméno ani hegemonovi slovenské politiky posledních let Robertu Ficovi. Šéf Smeru k tomu podle něj sáhl kvůli klesajícím preferencím, jednou za to však podle Mečiara bude trestně stíhán pro zneužití pravomocí.

„Když se to celé dělalo, pomyslel jsem si, že Fico je chudák, ale nejen morální, ale i politický. Chce se zachránit, strašně se bojí a z toho strachu to vyplývá,“ uzavřel Mečiar svou kritiku předsedy nejsilnější slovenské strany.

Mečiar z politiky definitivně zmizel v roce 2013, největších úspěchů však dosáhl v 90. letech. V letech 1990-98 byl opakovaně slovenským premiérem. V letech 1999 a 2004 se dvakrát neúspěšně ucházel o post prezidenta.

Související

Lubomír Kopeček

ROZHOVOR: 30 let od Deklarace o svrchovanosti Slovenské republiky. Pokud by Československo přežilo, asi by se podobalo Belgii, míní profesor Kopeček

Slovenská národní rada před 30 lety, 17. července 1992, schválila Deklaraci o svrchovanosti Slovenské republiky. Dokument, který se proklamoval coby základ „suverénního státu slovenského národa“, byl přijat hlasy 117 ze 147 přítomných slovenský poslanců. Dali tím najevo, že Československo v dosavadní podobě považují za mrtvé, konstatuje politolog Lubomír Kopeček v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Profesor působící na brněnské Masarykově univerzitě, kterému letos vyšla kniha Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus, Zeman: Paralelní životopisy, v něm mimo jiné nastínil, jakým směrem by se mohla ubírat česká politika, pokud by k rozdělení společného státu nedošlo. Okomentoval také nedávné výroky exprezidenta Václava Klause o údajných důvodech pokojného česko-slovenského rozchodu.

Více souvisejících

Vladimír Mečiar Slovensko Robert Fico Andrej Kiska Zuzana Čaputová

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy