Odpůrce vlády narušil tryznu za zemřelého prezidenta Kaczyńského, křičel na jeho bratra

Odpůrce polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) dnes narušil tradiční pietní akt za zemřelého polského prezidenta Lecha Kaczyńského a 95 dalších lidí, kteří před více než devíti lety zahynuli při leteckém neštěstí v ruském Smolensku. Muž vylezl na památník obětem katastrofy a křičel na exprezidentova bratra a zároveň předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského, aby ohledně této tragédie přestal klamat polský národ, informovala agentura AP.

Incident se odehrál ve chvíli, kdy Kaczyński a další členové PiS pokládali k památníku květiny. Aktivista vyběhl na kamenný památník připomínající schodiště a vyvěsil transparent s nápisem parafrázujícím známý nacistický slogan: "Jeden národ, jedna říše, jeden Kaczyński? Ne!!". Křičel u toho na předsedu strany a další přítomné, aby přestali klamat lidi ohledně příčin smolenské tragédie.

Kaczyński je spolu s mnoha představiteli PiS přesvědčen, že katastrofa letounu ve Smolensku nebyla dílem nešťastné shody okolností, ale dlouhodobě připravovaného spiknutí. Ukazují především na Rusko, které prý mělo zájem na smrti tehdejšího prezidenta a elity polské politiky i generality, jež v letadla zahynula. Za spoluviníky katastrofy označují také expremiéra Donalda Tuska a jeho tehdejší liberální vládu, jejíž členové na palubě letadla nebyli.

Letečtí vyšetřovatelé konstatovali, že příčinou pádu stroje bylo lidské selhání při přistávání za špatné viditelnosti a na nedostatečně vybaveném letišti.

Policie protestujícího muže zatkla. Podle mluvčího varšavské policie Sylwestera Marczaka byl aktivista zadržen a převezen k výslechu na policejní stanici kvůli podezření z rušení veřejného pořádku. Pokud bude odsouzen, hrozí mu pokuta či trest veřejně prospěšných prací.

Jaroslaw Kaczyński pořádá tryzny u památníku svého zesnulého dvojčete a další lidí, kteří zahynuli při letecké katastrofě z 10. dubna 2010, každý měsíc. Tato shromáždění loni nahradila smuteční pochody, které podle agentury AP pomáhaly utužovat podporu pro vládní stranu, zároveň ale přitahovaly veřejnou kritiku.

Související

Lech Kaczyński

Polsko dal řeší tragédii, při které zemřel Kaczyński. Chce zatknout dispečery

Soud ve Varšavě rozhodl, že mají být zatčeni tři ruští dispečeři, kteří řídili provoz na letišti v západoruském Smolensku 10. dubna 2010, kdy se tam při pokusu o přistání zřítil stroj s tehdejším polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě. Informoval o tom pravicový portál wPolityce.pl, podle kterého to znamená, že prokuratura bude moci na trojici dispečerů vydat mezinárodní zatykač.
Jaroslaw Kaczyński na misi s premiéry Česka, Slovinska a Polska na Ukrajině (15.3.2022).

Kaczyński: Rusko může za leteckou katastrofu u Smolenska, mám důkazy

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński dnes obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které přesně před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil "velice brzy" předložit důkazy pro svá tvrzení.

Více souvisejících

Lech Kaczyński Polsko Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy