Záhadný nápis na skále: Francouzská obec nabízí 2000 eur za jeho rozluštění

Městečko na západě Francie si už několik let láme hlavu nad nápisem, který kdosi před více než dvěma sty lety zanechal na skále na odlehlé pláži. Nyní se jeho vedení rozhodlo požádat o pomoc širokou veřejnost.

Za rozluštění záhadného nápisu slíbilo odměnu 2000 eur (51.000 korun), informoval server franceinfo.

Nápis na skále, k níž se lze suchou nohou dostat jen za odlivu, objevili obyvatelé městečka Plougastel-Daoulas teprve před několika lety. Letopočty 1786 a 1787 naznačují, že jej na skálu někdo vytesal před více než 230 lety, pár let před začátkem Velké francouzské revoluce.

Záhadný text je napsán latinkou, některá písmena jsou ale obráceně a jiná vzhůru nohama. Nápis obsahuje také přeškrtnuté písmeno O, které se vyskytuje například ve skandinávských jazycích. Kromě písmen je do skály vytesán také obraz lodi s plachtami a vesly a symbol srdce s křížem.

Text se dosud nepodařilo rozluštit žádnému z místních odborníků. Podle některých by se mohlo jednat o starou bretonštinu, podle jiných by mohl být nápis vytesán v baskičtině. Další se domnívají, že klíčem k záhadě by mohl být fakt, že v osmnáctém století byla řada lidí pologramotných, a text by tak mohl být zkomoleninou slov zaznamenaných na základě poslechu bez znalosti jejich písemné podoby.

Aby přišli záhadě na kloub, rozhodli se v městečku Plougastel-Daoulas nabídnout za rozluštění nápisu odměnu.

"Zeptali jsme se místních historiků a archeologů, ale nikdo z nich nám nebyl schopen objasnit příběh této skály," řekl starosta bretaňského městečka Dominique Cap. "Tak jsme si řekli, že je možná na světě někdo, kdo má odborné znalosti, které potřebujeme," dodal.

Soutěž na rozluštění tajemného nápisu nazvala radnice "Champollionova záhada v Plougastelu-Daoulasu". Odkazuje tím na jednoho z nejznámějších francouzských luštitelů, Jeana-Françoise Champolliona, který v 19. století na základě takzvané rosettské desky rozluštil egyptské hieroglyfy.

Zájemci o luštění záhad se mohou do soutěže přihlásit na radnici bretaňského městečka, kde dostanou fotografie nápisu. Návrhy řešení pak mohou luštitelé zasílat do konce listopadu. Radnice Plougastelu-Daoulasu poté vybere to řešení, které podle ní bude nejvíce pravděpodobné, a jeho autora odmění 2000 eur (51.000 korun).

Pro ty, kteří by chtěli tajemství přijít na kloub i bez registrace, zveřejnila francouzská média dva úryvky textu: "ROC AR B ... DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL... R I" a "OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK ... AL".

Související

Více souvisejících

zajímavosti Francie tajemství záhady

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy