Skandál kolem Stracheho prý prospívá Merkelové, video už prověřuje rakouské státní zastupitelství

Lídr kandidátky Svobodné strany Rakouska (FPÖ) do eurovoleb Harald Vilimsky tvrdí, že nynější skandál kolem šéfa strany Heinze-Christiana Stracheho prospívá německé kancléřce Angele Merkelové a šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi. Je podle něj třeba se ptát, kdo stojí za videem, na němž Strache domlouval s údajnou příbuznou ruského oligarchy podporu své strany výměnou za zajištění státních zakázek.

"Nyní jsme uprostřed bouře, bezpochyby," řekl dnes Vilimsky podle rakouského listu Der Standard svým spolustraníkům.

Zároveň ale poznamenal, že příčina bouře je podivná je nutné se ptát, kdo za ní stojí. "To musela být práce profesionálů s informacemi od tajných služeb," je přesvědčen.

Také podotkl, že si nedokáže představit, že by dvojice členů FPÖ něco takového řekla, pokud by nebyla pod vlivem alkoholu. Strana podle něj před volbami do Evropského parlamentu musí zachovat klid.

Video se Strachem prověřuje rakouské státní zastupitelství

Video začalo podle listu Kurier prověřovat rakouské státní zastupitelství. Strache na záznamu, o němž v pátek informovala německá média, mluví mimo jiné o nelegálních finančních příspěvcích pro svou stranu. S údajnou příbuznou ruského oligarchy na něm také domlouvá podporu své strany výměnou za zajištění státních zakázek.

Na videu natočeném údajně v roce 2017 na Ibize vysvětluje Strache Rusce, že jeho strana od některých jednotlivců dostala podporu ve výši 500.000 eur až dvou milionů eur, která přitom nešla přímo do pokladny FPÖ, ale spřízněným organizacím. To by podle německého magazínu Spiegel bylo v rozporu s rakouskými zákony.

I proto video nyní prověřuje prokuratura, která si už vyžádala celý více než šestihodinový záznam.

Nahrávce byla podle médií nabízena novinářům v minulosti už několikrát. Rakouské noviny Falter tvrdí, že o záznamu vědí od loňského roku. List Süddeutsche Zeitung video podle členky své redakce nakonec získal na USB disku, který mu nejmenovaný zdroj před několika týdny předal v jednom opuštěném hotelu.

Související

Více souvisejících

Heinz-Christian Strache Rakousko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy