Krajně pravicová vlna se prožene Evropou? Lekce pro evropské politiky, zní z Washingtonu

Populistické hnutí má svou temnou stránku, varuje editorial serveru Washington Post. Prestižní americký deník v něm konstatuje, že poslední skandál Svobodné strany Rakouska, kterou označuje za extremistickou, tento problém dobře ilustruje.

Rasismus, Putin i korupce

Volby do Evropského parlamentu zpravidla nepřitahují velkou pozornost, a to ani Evropanů, uvádí washingtonský server. Podotýká však, že volby do nadnárodního zákonodárného sboru, které proběhnou tento týden, tentokrát znepokojují zastánce liberální demokracie na kontinentu.  

"Krajně pravicové strany, které mísí ekonomický populismus, nepřátelství vůči přistěhovalcům a autoritářské tendence s nechutí vůči Evropské unii samotné, se spojují napříč hranicemi států a očekávají nárůst podpory," píše editorial.

Nikdo neočekává, že by krajní pravice získala ve volbách v osmadvaceti členských zemích Evropské unie většinu, připouští vlivný deník. Varuje však, že tyto strany mohou získat dostatek mandátů k tomu, aby činily v Evropském parlamentu obstrukce a dále oslabovaly Evropskou unii, kterou zužuje ekonomická stagnace a odkládaný odchod Velké Británie.

Populisté, kteří mají i sympatie amerického prezidenta Donalda Trumpa, tvrdí, že hájí ty Evropany, kteří chtějí bránit své hranice před vlnami žadatelů o azyl z Blízkého východu a Afriky, a kteří mají dost vlády izolovaných evropských elit v Bruselu, poukazuje renomovaný server. Dodává, že uvedené hnutí má svou temnější stránku.

Za ni Washington Post označuje toleranci rasistických stoupenců, spojenectví s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina a otevřenost korupci. Jako živou ilustraci problému spatřuje vlivný deník v čerstvém skandálu Svobodné strany Rakouska, které dává přízvisko extremistická.

Německá média minulý týden přinesla zprávy o videu, na kterém je zachycen lídr Svobodné strany Rakouska Heinz-Christian Strache na setkání s ženou, která se prezentuje jako neteř ruského oligarchy a nabízí podporu Stracheově partaji a nákup podílu v největším rakouském bulvárním deníku, nastiňuje editorial. Doplňuje, že Strache na oplátku přislíbil, že rakouská vláda ženě přiklepne velké stavební zakázky.

Lekce pro evropské politiky

Schůzka byla zřejmě provokací, přiznává americký server. Vysvětluje, že žena na nahrávce není příbuznou ruského oligarchy a není ani jasné, kdo video pořídil a za jakým účelem.

Strache byl přesto nucen rezignovat a rakouská koaliční vláda vedená středo-pravicovým kancléřem Sebastianem Kurzem se hroutí, konstatuje Washington Post. Připomíná, že dvaatřicetiletý Kurz, politické "zázračné dítě", podnikl riskantní experiment, když se rozhodl spojit po volbách v roce 2017 s krajní pravicí namísto složení centristické koalice, která by extremisty izolovala.

Tento risk Kurze dohnal ještě před zveřejněním zmíněného videa, deklaruje editorial. Poukazuje, že Svobodná strana Rakouska, která získala kontrolu nad mocným ministerstvem vnitra, podnikla zásah vůči protiextremistické jednotce rakouské tajné služby.  

"Spolu s tím byl Kurz opakovaně nucen reagovat na rasistická prohlášení a poznámky svých koaličních partnerů," píše washingtonský server. Zmiňuje též kancléřova sobotní slova, že Svobodná strana Rakouska poškodila obraz země.

Celé drama by podle renomovaného deníku mělo posloužit jako lekce politikům v jiných zemích, jakými jsou Itálie, Dánsko či Estonsko, kteří se rovněž spojili s krajní pravicí. Zdá se, že v Rakousku se voliči poučili a poslední průzkumy veřejného mínění ukazují razantní propad podpory Svobodné strany Rakouska, doplňuje editorial.

"Jak ale volby v Evropě tento týden pravděpodobně ukážou, širší vlna krajně pravicového populismu bude teprve vrcholit," očekává závěrem Washington Post.

Související

Více souvisejících

Rakousko Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache Sebastian Kurz Evropské volby 2019

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy