Kdo natočil kompro video na Stracheho? V kauze se objevil i soukromý detektiv z Mnichova

Spolustrůjcem tajně pořízeného videa, které zkompromitovalo nyní už bývalého rakouského vicekancléře a šéfa protiimigračních svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho, by mohl být kromě vídeňského právníka také soukromý detektiv z Mnichova, původem z Vídně. Řekl to dnes několika médiím bez podrobnějších důkazů bývalý spolupracovník dotyčného muže Sascha Wandl. Podle něj jde o jistého Juliana H., který vystupuje také na videozáznamu pod jménem Julian Thaler. Není jasné, zda dvojice video pořídila z vlastní vůle, nebo na něčí zadání, upozorňuje například deník Österreich.

O původcích a motivu pořízení videa, jehož zveřejnění německým tiskem v Rakousku vyvolalo vládní krizi, se dosud pouze spekuluje. Bezpečnostní expert Wandl se domnívá, že léčku společně s vídeňským právníkem Raminem M. na politiky FPÖ nastražil jeho bývalý společník, detektiv Julian H., kterého sám školil ve špionážním řemeslu.

"Juliana H. jsem vyškolil. Video z Ibizy nese přesně můj rukopis. Na videonahrávkách jsem ho pak hned poznal," řekl Wandl internetové televizi oe24.TV. Svého bývalého společníka prý s vídeňským právníkem osobně seznámil. Sám ale ze špionážní branže odešel v roce 2016 a konkrétní informace ke kauze videa z Ibizy prý nemá.

Náklady na pořízení videa odhaduje Wandl na 600.000 eur (asi 15,5 milionu korun). Právník Ramin M. a detektiv Julian H. pak mohli záznam nabízet za 1,5 milionu až pět milionů eur, domnívá se expert.

Ramin M. podle deníku Österrreich už v roce 2015 údajně nabízel za milion eur poradcům sociálnědemokratické strany (SPÖ) a lidové strany (ÖVP) videa, na nichž byl Strache zachycen při ilegálním jednání.

Politik FPÖ Johann Gudenus, který se na videu z Ibizy rovněž objevuje, tento týden řekl, že právě Ramin M. mu dojednal schůzky s domnělou neteří ruského oligarchy. Wandl se domnívá, že šlo ve skutečnosti o prostitutku.

O existenci videa z Ibizy měl patrně informace také německý satirik Jan Böhmermann, který už v dubnu při předávání rakouských televizních cen jakoby v žertu narážel na rozhovory politiků FPÖ ve vile ruského oligarchy na Ibize.

Tehdejší předseda FPÖ a pozdější vicekancléř Heinz-Christian Strache na setkání ve vile na Ibize v létě 2017 slibuje údajné ruské investorce státní zakázky v případě, že mu pomůže v parlamentních volbách. Strache po zveřejnění videa ze všech funkcí odstoupil a FPÖ opustila vládní koalici s lidovci.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) dnes znovu slíbil vyšetření "podezřelých momentů" kolem videa, ať už jde o jeho obsah, tak i autorství. Kurz nyní stojí v čele přechodné poloúřednické vlády, která má Rakousko dovést k předčasným volbám. V pondělí však má čelit hlasování o nedůveře v parlamentu.

Související

Více souvisejících

Heinz-Christian Strache Svobodná strana Rakouska (FPÖ) Rakousko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy