Ve vězení zemřel lídr Pravé IRA Seamus McGrane

Ve věznici zemřel ve věku 64 let jeden z lídrů radikální organizace Pravá IRA Seamus McGrane, který byl odsouzen na 11 a půl roku za plánování bombového útoku během návštěvy prince Charlese v Irsku v roce 2015. Irská vězeňská služba vyloučila v souvislosti s jeho skonem jakékoli podezřelé okolnosti.

McGrane měl blízko i ke skupině, která v roce 1998 zosnovala ve městě Omagh, ležícím zhruba 100 kilometrů západně od Belfastu, vůbec nejhorší atentát v historii Severního Irska.

Půltunová bomba ukrytá v autě, která vybuchla uprostřed rušné obchodní čtvrti, na místě připravila o život 21 lidí, dalších osm podlehlo zraněním v nemocnici. Mezi oběťmi útoku byli protestanti, katolíci, malé děti i těhotná žena. Pravá IRA se za atentát omluvila a načas vyhlásila jednostranné příměří.

Pravá IRA se v roce 1998 odštěpila od Irské republikánské armády (IRA) na protest proti jejímu souhlasu s dohodou katolických a protestantských stran o mírovém uspořádání v Severním Irsku uzavřenou v témže roce. Oznámila, že bude pokračovat v teroristických akcích. Například v roce 2009 Pravá IRA zabila dva britské vojáky.

IRA vedla několik desetiletí ozbrojený boj za připojení Ulsteru (Severního Irska) k Irsku. Konflikt si vyžádal přes 3200 obětí a na 35.000 zraněných. V roce 2005 IRA dokončila své odzbrojování.

Takzvanou Velkopáteční dohodu z roku 1998 odmítá také skupina zvaná Nová IRA, která se nedávno přihlásila k vraždě mladá novinářka Lyry McKeeové v severoirském městě Londonderry.

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  
Severní Irsko

ROZHOVOR: Operace Banner je stále neuzavřené téma. Odborník popsal nejdelší kontinuální nasazení britské armády

Poslední červencový den roku 2007 oficiálně skončilo téměř osmatřicetileté nasazení britských ozbrojených sil v Severním Irsku. Na počátku Operace Banner panovala naděje, že po zvládnutí tamních nepokojů a uklidnění situace ponechají vojáci odpovědnost za pořádek v regionu místní policii, vysvětluje Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny v rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné objasnil, jak se původně pořádková operace změnila v protipovstaleckou a protiteroristickou a proč ji provázely poměrně velké ztráty na životech. Nastínil také, jakou roli sehrál brexit v dalším vývoji severoirské otázky.

Více souvisejících

ira Seamus McGrane Věznice

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy