Jak se změní složení europarlamentu? Zajímavosti evropských voleb

Výsledky voleb do Evropského parlamentu budou oficiálně známy až po ukončeních voleb v Itálii v 23hodin v neděli, ale už nyní je možné získat některé výsledky. Ve svém aktualizovaném živém blogu magazín Politico shrnuje nejzajímavější dosavadní výsledky voleb.

Rekordní účast

Evropské volby obecně bývají i přes to, že v některých zemích jsou povinné, provázené nízkou a každý volební rok klesající účastí. Kampaň stran, vydávající je za boj o duši Evropy mezi proevropskými a protievropskými stranami zřejmě zabrala a přinutila k nim jít nezvykle velký počet lidí. Podle evropského parlamentu je dosavadní volební účast okolo 51%. V závislosti na výsledcích Velké Británie může být 49, až 52%. Pro srovnání volební účast v roce 2014 činila 42,61%. Dokladem větší přitažlivosti těchto voleb je např. Polsko, kde volební účast dosáhla rekordní výše.

Liga Severu největší stranou v Evropském parlamentu

Italská Liga Severu by mohla být největší stranou v Evropském parlamentu, pokud by získala 30%, věří Paolo Borchia, kandidát Ligy na europoslance, který má být blízko vůdci Ligy Matteu Salvanimu. Řekl to poté, co doposud největší strana v evropském parlamentu, německá křesťanskodemokratická koalice CDU/CSU, získala okolo 28%. Průzkumy odhadovaly, že by Liga mohla získat až 36%. I když mohou být nafouknuté, stále se očekává, že Liga bude minimálně na druhém místě, co se týče velikosti.

Prohra německých krajně pravicových stran

Neonacistická německá strana NDP má ztratit své jediné křeslo. Tzv. populistická Alternativa pro Německo, která bývá též řazena mezi krajně pravicové strany, sice získala 10, 5% hlasů, což je více než měla v roce 2014 (7%), ale méně než v parlamentních volbách (12,6%). Představitelé strany tvrdí, že je poškodila „Ibiza“, tj. skandál její podobně ideologicky zaměřené rakouské sestry Svobodné strany Rakouska (FPÖ), který vedl ke krizi rakouské koaliční vlády, a to dokonce víc než samotnou FPÖ. 

Zásadní posun moci se nekoná

Ačkoliv dojde k očekávaným ztrátám středových konzervativních stran a sociálně demokratických stran, které ovládaly Evropský parlament více než 40 let, k zásadnímu posunu moci nedojde. To by vyžadovalo, aby konzervativní středopravicové strany ztratily podstatně více křesel než středové sociálně demokratické strany. To se ale nestalo, poraženými jsou spíše ty sociálnědemokratické. 

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 evropský parlament Alternativa pro Německo (AfD) Liga Severu (Itálie)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy