Macron volby neprohrál? Francouzský tisk komentuje výsledky voleb do EP

Mizérie, poloviční úspěch, zásadní prohra, ale i "skorovýhra" je podle francouzského tisku výsledek voleb do Evropského parlamentu (EP) pro prezidenta Emmanuela Macrona. Koalice Obroda, k níž patří Macronova Republika v pohybu (REM), v neděli ve volbách zaostala o necelý procentní bod za krajně pravicovým Národním sdružením Marine Le Penové. V EP tak budou mít obě uskupení po 23 mandátech.

Deník Libération vyzdvihl zisky Zelených. "A je to tady zase: Národní sdružení shrábne výhru, zatímco pro REM je to mizérie," charakterizoval list výsledek souboje mezi Macronem a Le Penovou. Podle autora je zásadní otázkou, kdo bude za situace rozkladu (konzervativních) republikánů (skončili čtvrtí), při nástupu Zelených (třetí) a jen přežívajících socialistů schopen čelit vítězícímu nacionalismu.

Komentátor listu Le Figaro Guillaume Tabard volební výsledek označil za "repliku zemětřesení z roku 2017", kdy se konaly prezidentské volby, v nichž neuspěli republikáni ani socialisté. Macronovi se podle něj podařilo mobilizovat nejenom své stoupence, ale stejně tak i odpůrce.

"Neuspěl jen o vlas", píše list. Tabardův kolega Alexis Brézet napsal, že "prezident svou sázku (skoro) vyhrál" a výsledek s odkazem na název jeho strany charakterizoval jako "znovuskládání (rekompozici) v pohybu".

Komentátorka listu Les Échos po volbách popsala situaci ve Francii jako "Národní sdružení versus (Republika) v pohybu a kolem dokola rozsáhlá poušť".

List La Croix vidí výsledek pro Macrona jako vážnou ránu. Nicolas Beytout napsal v deníku L'Opinion, že "vítězem evropských voleb není ten, kdo se zdá". "Jako vítěz vyšel šéf státu, protože strategie užitečného hlasu zničila republikánskou pravici a roztříštila levici". V levicovém deníku L'Humanité kritizují "zničující strategii" a tvrdí, že REM z "tohoto ohně žádný kaštan nevytáhne".

Regionální list L'Alsace napsal, že REM "prohrála čestně" a že výsledek je spíše varováním, než definitním soudem". Macron podle serveru La Montagne "potvrdí rozdrobenost oponentů a natrvalo zabuduje macronismus do francouzské politiky". Le Parisien píše, že Macron s Le Penovou pokračují ve svém důvěrném rozhovoru, zatímco za jejich zády je vše vzhůru nohama. V Derniéres Nouvelles d'Alsace konstatují "nepopiratelnou vůli po obnově" a vyšachování někdejších vládních stran, ať už republikánů, nebo socialistů.

Související

Více souvisejících

Emmanuel Macron Národní fronta (NF) (Marine Le Penové) La République en marche (Republika v pohybu). Francie Evropské volby 2019

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 19 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy