Předčasné volby v Itálii? Drtivé vítězství Salviniho může změnit hru

Předseda italské euroskeptické Ligy severu, Matteo Salvini, slaví ve volbách do Evropského parlamentu drtivé vítězství. Se svými 34,3 % hlasů přeskočil i svého vládního koaličního spojence, populistické Hnutí pěti hvězd. Podle magazínu Politico by úspěch mohl mít za následek předčasné volby.

Hnutí pěti hvězd skončilo v Evropském parlamentu třetí s 17%. Stejný výsledek měla Liga severu v posledních parlamentních volbách, ve kterých Hnutí pěti hvězd vyhrálo s 32%.

Výsledky tak naznačují dlouhodobě pozorovaný trend, kdy na sociálních sítích velmi aktivní ministr vnitra Salvini mediálně zcela převyšuje všechny své ostatní kolegy z vlády. Průzkumy ukazují, že Liga severu díky tomu poměrně výrazně posiluje, zatímco Hnutí pěti hvězd klesá.

Salvini nepochybně využije výsledků k většímu tlaku na prosazení svých politických cílů jako je větší nezávislost bohatších severních regionů, kde má Salvini volební základnu či snížení daní. Předseda Hnutí pěti hvězd, Luigi Di Maio, si postěžoval, že jeho voliči z chudších jižních oblastí, kde Hnutí volební základnu, nedorazili do voleb v dostatečném počtu.

Hnutí a Liga spolu vedly tvrdý předvolební boj. Di Maio, ministr ekonomického rozvoje, např. osočil Salviniho za „nezodpovědné“ slova poté, co Salvini naznačil, že by Itálie mohla porušit fiskální pravidla EU a zvýšit veřejný dluh Itálie s cílem posílit zaměstnanost. Evropská komise by příští týden mohla podat návrh na zahájení disciplinárního řízení s Itálií. Itálie má nyní dluh 132% HDP, podle rozpočtových pravidel EU by měly členské země udržovat dluh pod 60 procenty HDP.

Italští politologové už před evropskými volbami spekulovaly, že Salvini bude chtít vyvolat politickou krizi a docílit tak předčasných voleb, ve kterých by využil vzrůstající popularity. Podle zdrojů Politica po evropských volbách je v rámci strany skutečně na Salviniho vyvíjen tlak, aby uskutečnil předčasné volby.

„ Salvini je pod velkým tlakem mnoha z nás, abychom vytáhli zástrčku z tohoto nefunkčního spojenectví s Hnutím pěti hvězd. Ale ještě si to nerozmyslel, protože nechce riskovat, že by mohl poškodit svůj volební potenciál v obecných volbách tím, že by se do nich pustil příliš brzo,“ řekl jeden výše postavený člen Ligy magazínu Politico.

Podle politologů oslovených italskou mutací serveru Local skutečně by si Salvini svoláním předčasných voleb skutečně mohl uškodit. Vláda je poměrně populární a voliči by tedy nepříznivě vnímali to, co by považovali za politické, oportunistické manévrování. Navíc je na prezidentovi, nikoliv parlamentu, zda-li vypíše nové generální volby. A italský prezident Sergio Mattarella se nezdá z jeho předchozích vyjádření být fanouškem Salviniho agresivní politiky.

Sám Salvini se po volbách pokusil uklidnit zjitřenou politickou atmosféru mezi Ligou a jejím koaličním partnerem. „ Spojenci v naší vládě jsou mí přátelé a od zítřka se musíme vrátit a pracovat v klidu, snížit tón,“ řekl Salvini po výsledku novinářům s tím, že jeho hlavním nepřítelem je středově-levicová Demokratická strana, která v evropských volbách skončila druhá s 23,5% hlasů.

Související

Více souvisejících

Matteo Salvini (Liga severu) Liga Severu (Itálie) Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Itálie

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy