Proroctví se nenaplnilo? EU čeká jiná budoucnost, zní z Británie

Ve chvílích, kdy se eurozóna potácela v krizi a následně do Evropy zamířil milion migrantů z válkou zmítané Sýrie i jiných míst, mnozí předvídali, že EU tento tlak neustojí, připomíná editorial serveru The Guardian. Prestižní deník v něm dodává, že po těchto krizích přišel brexit a zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, a tak se začalo tvrdit, především anglosaském světě, že jde o pouhý začátek a že další evropské země podlehnou dominovému efektu nacionalistických revolt a populistických demagogů, což zřejmě spustí rozpad poválečného evropského projektu.

Mylná proroctví

"I nyní by bylo extrémně hloupé předstírat, že se taková věc nikdy nestala," uvádí The Guardian. Připomíná, že politická nálada v Evropě je nadále proměnlivá, důvěra ve vládce zůstává zpravidla nízká, ale i tak je jasné, že zmíněná proroctví o zpečetěném osudu EU byla mylná.

EU tlak ustála, její dezintegrace nepokračuje a populisté nevzali Evropu ztečí, konstatuje editorial. Dodává, že letošní volby do Evropského parlamentu ukázaly mnohé, ale jejich výsledek doplňuje celkový obraz, že Evropa v zásadě drží pohromadě, ačkoliv prochází četnými změnami.  

Voleb se zúčastnilo 51 % oprávněných voličů, což rozhodně není závratné číslo, ale oproti 43 % v minulých volbách jde o zlepšení, tvrdí renomovaný deník. Doplňuje, že šlo o nejvyšší účast v 21. století, přičemž účast se zvýšila v 21 z 28 členských zemí EU, především pak ve Španělsku, Maďarsku, Německu či Polsku, tudíž se z velké části nenaplnila varování před nezájmem voličů.

Stejně tak se mýlili ti, kteří tvrdili, že vetší zájem voličů může přinést více problémů než jejich nezájem, zdůrazňuje britský server. Připomíná, že se nenaplnily obavy z vlny populismu, která zaplaví Brusel zpátečnickými nacionalisty ze všech koutů Evropy, byť v některých zemích, především ve Francii, Itálii a Británii, získaly protievropské, krajně pravicové strany hodně hlasů.

To však není novinka, jelikož Francie a Británie vysílaly takové europoslance do Bruselu i v minulosti a navzdory jistým ziskům se jejich počet zásadně nezvýší, uvádí The Guardian. Podotýká, že takto orientovaným poslancům připadne 170 ze 751 křesel, což sice není málo, ale nejde ani o rozhodující část a číslo neodráží dřívější nadsazená očekávání.

Starý idealismus je pryč

"Populistické pravicové strany se neprohnaly Evropou. Stejně jako ty na levici," pokračuje prestižní server. Přiznává ovšem, že starý střed se opět o něco zmenšil a opakoval se známý výsledek, kdy dvě největší frakce v europarlamentu - Evropská lidová strana a Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů - oslabily z 412 na 328 křesel a přišly o svou většinu.

V důsledku toho nebude jejich "dělení kořisti" tak snadné jako dříve, což renomovaný deník považuje za dobrý vývoj, jelikož do jednání o tom, kdo nahradí předsedu Evropské komise Jeana-Claude Junckera a předsedu Evropské rady Donalda Tuska, promluví i další síly.  

Nebudou to však nacionalisté a euroskeptici, ale spíše proevropská aliance liberálů ALDE, která posílila ze 67 na 107 křesel, podobně jako proevropští Zelení, kteří si polepšili z 50 na 69 mandátů, nastiňuje editorial. Dodává, že k tomuto trendu se připojila i Británie, kde ustupuje víra ve staré strany ve prospěch většího pluralismu, což má za následek vyváženější složení parlamentu.

Nic z výše uvedeného neznamená, že v EU půjde vše jako doposud, protože starý integrační idealismus je pryč, a to oprávněně, tvrdí The Guardian. Vysvětluje, že momentálně neexistuje jedna Evropa, ale několik jejích podob - na východě a západě, na severu a jihu, nalevo a napravo, v centru a na periferii.

I kdyby evropské země čelily mnoha společným výzvám, jejich politika se vždy bude lišit, tvrdí britský deník. Dodává však, že i přes neexistenci jednotného "evropského lidu" výsledky eurovoleb naznačují, že většina Evropanů dokáže přistoupit na více úrovní politické identity. Volby tak ukázaly, že ačkoliv se evropský projekt ubírá více mnohostranným než federalistickým směrem, Evropa je zároveň odolná, uzavírá editorial.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Evropské volby 2019

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů

Zdroj tepla pocházejícího z havarovaného vrtulníku, ve kterém zemřeli prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján, identifikoval turecký dron. Turecká strana jeho lokalitu poskytla íránským úřadům. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy