Macron kašle na výročí vylodění spojenců v Normandii? Valí se ostrá kritika

Francouzský prezident Emmanuel Macron čelí kritice kvůli neúčasti na nadcházejícím mezinárodním pietním aktu u příležitosti 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. Kritici to označili za urážku veteránů. Elysejský palác se hájí tím, že hlavy Francie předsedají mezinárodním připomínkám Dne D tradičně jen při kulatých výročích a že Macron se příští čtvrtek zúčastní řady jiných pietních aktů.

Kritici ale tvrdí, že prezident měl tentokrát udělat výjimku, protože je to s největší pravděpodobností poslední velký ceremoniál, na němž budou vzhledem k pokročilému věku přítomni veteráni. Někdejším vojákům je nyní zhruba mezi 95 a 100 lety.

"Normální by tedy bylo, aby jim (francouzská) republika vzdala čest vaší přítomností. Je to urážka veteránů, stydím se za Francii," napsal v dopise Macronovi opoziční poslanec Philippe Gosselin ze středopravé strany Republikáni.

#DebarquementNormandie#75DDay.Notre insistance a payé! Heureux pour les #vétérans! Cette reconnaissance de l’Etat par la présence, longtemps incertaine, de ⁦@EPhilippePM⁩ fait plaisir et les honore.Bienvenu dans la #Manche M. le #PremierMinistre! pic.twitter.com/9f73zWCDrT

— Philippe GOSSELIN (@phgosselin) 30. května 2019

Místo Macrona se aktu v kanadském sektoru pláže Juno, který má být vyvrcholením oslav, zúčastní premiér Édouard Philippe. Ceremoniál ale vynechá i většina světových státníků. Očekává se pouze příjezd kanadského premiéra Justina Trudeaua a belgického ministerského předsedy Charlese Michela.

Macron se letos podle svého úřadu zaměří na připomínky role francouzských vojáků a odbojářů během invaze spojenců v roce 1944. Ve čtvrtek ráno s britskou premiérkou Theresou Mayovou slavnostně položí základní kámen budoucího britského památníku ve Ver-sur-Mer a dopoledne se s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Colleville-sur-Mer zúčastní na americkém hřbitově americko-francouzské ceremonie. Odpoledne pak bude předsedat francouzskému pietnímu aktu na počest francouzských vojáků.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 
Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron prezident Francie Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy