Žluté vesty vyhrožují: V září zase začneme řádit. Dnešní protest byl bídný

Ve Francii dnes už 29. sobotu v řadě vyšli do ulic příznivci protestního hnutí takzvaných žlutých vest, bylo jich však dosud nejméně. Ministerstvo vnitra informovalo, že po celé Francii demonstrovalo 9500 lidí, z toho 1500 v Paříži, uvedla agentura AFP. Ještě loni na podzim, kdy protestní akce začínaly, se jich pravidelně účastnily stovky tisíc lidí.

"Jsme velice odolní. V létě bude asi malý pokles (účasti), ale v září to znovu začne silněji než dřív," řekla AFP jedna z demonstrantek.

Protivládní manifestace, které se konají každou sobotu od loňského listopadu, přilákaly v posledních měsících různý počet lidí, od desítek po stovky tisíc. Protestujících je však čím dál tím méně. Před dvěma týdny se pochodů po celé Francii zúčastnilo 15.500 lidí, o týden později to bylo jen 12.500.

#YellowVests marching in #Paris moments ago for #ActeXXIX. The Elite think their predatory globalist agenda is a fait accompli. But this movement and the significant transformative changes it is bringing forth prove otherwise. Vive la France!! #GiletsJaunes pic.twitter.com/pMqewmyKQn

— Simply Beautiful (@SimplyBeautific) 1. června 2019

Žluté vesty zaznamenaly zásadní neúspěch ve volbách do Evropského parlamentu, ve kterých kandidovaly dvě strany, jež se k hnutí přímo hlásí. Žlutá aliance zpěváka Francise Lalanneho získala 0,54 procenta hlasů, Občanská evoluce vedená Christophem Chalençonem pouze 0,01 procenta.

Některé manifestace se nově svolávají i na neděli, například takzvaný "pochod zmrzačených", kterého se zúčastní demonstranti, již přišli při střetu s policisty například o ruku či oko.

Pařížský prokurátor v pátek v rozhovoru s pařížským listem Le Parisien sdělil, že policisté, kteří jsou podezření z použití nepřiměřeného násilí proti demonstrantům, budou čelit spravedlnosti. Při střetech s policií bylo od loňského listopadu zraněno 2448 protestujících a 1797 strážců pořádku.

Související

Emmanuel Macron

Ve Francii se opět protestuje kvůli důchodové reformě, Macron odmítá ustoupit

Novými demonstracemi a omezeními v dopravě dnes ve Francii pokračuje stávka pracovníků státní sféry vyvolaná vládním plánem důchodové reformy. Na železnici je v provozu oproti normálu 60 procent rychlovlaků TGV a méně než polovina běžných souprav, výrazně zůstává narušená hromadná doprava v Paříži. Hlavním městem odpoledne společně vyrazili na pochod železničáři a stoupenci tzv. hnutí žlutých vest, informovala francouzská média.

Více souvisejících

Demonstrace v Paříži demonstrace ve Francii Francie

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 52 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy