Poradce britského expremiéra špehoval pro Československo, vypátral tisk

Poradce někdejšího britského premiéra Harolda Wilsona spolupracoval s československou tajnou službou a předal jí například informace z rozhovorů předsedy vlády s americkým prezidentem Lyndonem Johnsonem. S odvoláním na dokumenty československé Státní bezpečnosti (StB) to dnes napsal britský bulvární nedělník Mail on Sunday (MS). Stejné noviny před časem uvedly, že pro Československo špehoval i britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson.

Podle MS spolupracoval s československou rozvědkou v 60. letech minulého Ernest Fernyhough, poradce britského labouristického premiéra Harolda Wilsona, který stál v čele vlády v letech 1964 až 1970 a znovu v letech 1974 až 1976. Fernyhough pracoval v letech 1964 až 1967 jako Wilsonův parlamentní tajemník, jehož úkolem je jednat za předsedu vlády s poslanci.

Českoslovenští špióni podle dokumentů citovaných pravicovým bulvárním listem poprvé navázali kontakt s Fernyhoughem, kterému přidělili krycí jméno Koza, v roce 1958. Tehdy byl ještě poslancem za Labouristickou stranu.

Mail on Sunday, který je sesterským nedělníkem listu Daily Mail, dále napsal, že snaha přimět Fernyhougha k užší spolupráci s československou tajnou službou nebyla příliš úspěšná až do roku 1966, kdy jej StB po nějaké době opět kontaktovala. V dokumentech z této doby podle novin stojí, že českoslovenští špioni od Fernyhougha obdrželi "zprávu o situaci kolem libry v době, kdy hrozilo nebezpečí její devalvace" a také "informace o britsko-amerických vztazích včetně telefonického rozhovoru mezi Wilsonem a Johnsonem".

Fernyhough, který zemřel v roce 1993, dostával podle Mail on Sunday za své služby jen skromné odměny, například alkohol či čokoládu. V roce 1967 jemu, jeho manželce a přátelům tajná služba údajně zaplatila dovolenou v Československu.

Jak postupně klesal Fernyhoughův vliv v britské politice, opadal podle listu, který se odvolává na dokumenty z českého Archivu bezpečnostních složek, také zájem československých špiónů o spolupráci s ním. V roce 1972 StB rozhodla, že už neexistují "žádné nové aspekty či příležitosti pro rozvoj" spolupráce s labouristickým politikem.

Mail on Sunday už v květnu napsal, že s československou komunistickou rozvědkou v 60. letech minulého století spolupracoval také současný britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson. StB údajně poskytl desítky zpráv, včetně vysoce citlivých informací o jaderných zbraních. Osmdesátiletý Robinson obvinění odmítl.

Již loni bulvární deník The Sun přinesl zprávu, že šéf britských labouristů Jeremy Corbyn se v 80. letech nejméně třikrát setkal s příslušníkem StB. Corbyn uvedl, že to bylo nevědomky, protože ho považoval za československého diplomata. Zároveň popřel, že by mu předal nějaké tajné informace.

Související

Ilustrační foto

Britský politik patrně nevěděl, že spolupracuje s rozvědkou ČSSR

Poradce někdejšího britského premiéra Harolda Wilsona Ernest Fernyhough v 50 a 60. letech poskytoval informace československé rozvědce, podle materiálů Archivu bezpečnostních složek ale pravděpodobně nevěděl, komu informace dodává a rozvědčíky považoval za diplomaty. ČTK to dnes řekla Světlana Ptáčníková z Archivu bezpečnostních složek. Na spolupráci Fernyhougha s československou rozvědkou upozornila o víkendu britská média.

Více souvisejících

Ernest Fernyhough (špión) Harold Wilson (expremiér UK) StB Velká Británie Československo historie

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy