Nejen Omaha. Hlavním bojištěm dne D bylo pět pláží, přišel i úder ze vzduchu

Během 6. června 1944 bylo na pobřeží Normandie vysazeno zhruba 156.000 spojeneckých vojáků, většina z nich na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen. Na západním a východním křídle útoku pak už v noci před vyloděním přistáli výsadkáři.

Pláž Utah - Ležela na pravém křídle invazních jednotek. Oblast, do které v 06:30 směřovaly invazní síly tvořené vojáky americké 4. pěší divize. Ze začátku provázela vylodění smůla - jednotky přišly o tři ze čtyř odminovacích lodí a kvůli silnému proudu i dýmu z předchozího bombardování přistála invazní plavidla dva kilometry východně od původně určeného sektoru.

Nakonec ale bylo vylodění na pláži Utah nejsnadnější z celého dne D. Navigační chyba zavedla útočící vojáky do méně chráněného sektoru a do konce dne přistálo na pláži 23.250 vojáků se 1700 vozidly. Dopoledne zabezpečili Američané tři ze čtyř východů z pláže (i díky tomu, že Němci nemohli kvůli předchozímu výsadku parašutistů nasadit posily). Celkové ztráty na Utahu činily necelých 300 mužů.

Pláž Omaha - Druhá pláž zprava, velmi dobře bráněný úsek, kde vyloďující se vojáci utrpěli nejtěžší ztráty celého dne D. Zkušeným německým vojákům poskytovaly výhodu až 30 metrů vysoké útesy, na kterých byly vybudovány silné obranné pozice. Podobně jako na Utahu i zde komplikovalo vylodění vojáků americké 1. pěchotní divize počasí. Invazní síly se promíchaly, navíc přišly o většinu obrněné techniky a v 08:30, dvě hodiny po začátku operace, se vyloďování zadrhlo.

Německou obranu se podařilo prolomit až kolem poledne, když se k pěšákům bojujícím na pláži přidala lodní děla a obranné pozice začali dobývat i vojáci, kterým se podařilo dostat se nahoru na útesy. Během dne se vylodilo na Omaze 43.250 mužů, 3000 padlo nebo bylo vážně zraněno.

Pláž Gold - Prostřední z pláží, kterou měla dobýt britská 50. pěchotní divize. Pro Brity nejtěžší část invazního bojiště. Vojáci se zde vylodili v půl osmé, velká část německých jednotek byla v domech na pobřeží, zranitelných ze vzduchu i moře. V záloze měli Němci obrněnou jednotku a úsek byl v dostřelu děl, umístěných kilometr ve vnitrozemí. Dělostřelecká příprava podle očekávání poškodila většinu opěrných bodů, kvůli rychlému přílivu ale měli Britové zpočátku problémy s vyloděním, jež znesnadňoval i překvapivě tuhý německý odpor.

Ten byl nakonec úspěšně překonán, na konci dne pronikli vojáci deset kilometrů do vnitrozemí, na východě se spojili s Kanaďany z Juna a na západě se commandos probíjeli k Omaze. Do večera se na pláži vylodilo 24.970 mužů, zabito nebo vážně raněno bylo přes tisíc vojáků.

Pláž Juno - Druhá pláž od východu, přidělená Kanaďanům z 3. pěchotní divize a 3. tankové brigády. Kvůli podvodním útesům bylo vylodění posunuto oproti Goldu o čtvrt hodiny, pro špatné počasí však první vlna přistála až v 7:55. Přípravné ostřelování obranné pozice příliš nepoškodily a vyloďujícím se pěšákům ulevil od palby až příjezd obojživelných tanků. Kanaďané zpočátku rychle postupovali a zdálo se, že dosáhnou hlavního cíle - města Caen.

Kolem poledne se ale zadrhli boji v městečku Berniéres a zdržení se nepodařilo dohnat (Caen pak padlo až po měsíci bojů). Do večera se kanadským vojákům podařilo obsadit největší část území, na pravém křídle se spojili s Brity na Goldu; k dosažení Swordu jim scházely necelé dva kilometry. Na pláži Juno se vylodilo 21.400 vojáků, z toho téměř 400 padlo a dalších 800 bylo vážně raněno.

Pláž Sword - Nejvýchodnější pláž, na kterou zaútočila britská 3. divize. Na jednom úseku se zde podařilo uskutečnit taktiku, původně plánovanou pro celou invazi - pěchota se v 7:25 vylodila za obojživelnými tanky, které ji kryly palbou a umožnily rychlý postup. V půl desáté se dostali dva kilometry hluboko, kde je zastavila německá pěchota a protitanková děla. Na dalších částech Swordu invazní síly sváděly zprvu tuhé boje. Kolem poledne postup zpomalil a odpoledne německé obrněné jednotky podnikly protiútok, který Britové do večera zastavili.

Už ve 13:00 se commandos spojili s výsadkáři z 6. divize, kteří o půlnoci obsadili mosty přes Orne a Caenský kanál; samotné Caen se obsadit nepodařilo. V německých rukou také zůstával pás mezi předmostími za Swordem a Juno. Na Swordu se vylodilo 28.845 mužů, ztráty dosáhly tisíce.

Vzdušné výsadky - Byly provedeny po půlnoci na obou křídlech invazní oblasti. Vojáci britské 6. výsadkové divize dostali vlevo za úkol obsadit mosty užitečné pro spojence a zároveň zničit ty, po kterých by mohli Němci přisunout posily. Dále měli zlikvidovat pozice německých děl, schopných ostřelovat tři britské a kanadské vyloďovací pláže - všechny úkoly přes potíže při seskakování a přistávání kluzáků splnili. Američané ze 101. a 82. divize operovali na západě, v oblasti Cotentinského poloostrova.

Přes velké nepřesnosti při výsadku se podařilo splnit hlavní úkol - odříznout oblast Cherbourgu od invazní oblasti a zabránit přísunu německých posil k obraně pláže Utah. Celkem v den D seskočilo nebo přistálo v kluzácích 15.500 Američanů a 7900 Britů. Ztráty dosáhly zhruba 2500 zraněných a 700 zabitých.

Související

Více souvisejících

Den D (oslavy vylodění spojeneckých vojsk) II. světová válka historie

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

Kvůli Nečasovi musel skončit v národním týmu jeden z náhradníků. Černý Petr padl na Kovařčíka

To, že se zapsal na soupisku národního týmu útočník Martin Nečas prakticky hned po jeho příletu do Prahy a hned v sobotu večer nastoupil do utkání s Velkou Británií, mimo jiné znamená, že trenérský štáb v čele s Radimem Rulíkem se musel rozhodnout, se kterým z náhradníků se rozloučí. Nakonec se tak na domácím MS nepředstaví Michal Kovařčík.

Zdroj: David Holub

Další zprávy