Situace v Německu je vážnější, než se myslelo? Zde jsou scénáře dalšího vývoje

Hluboká krize německých sociálních demokratů (SPD) může vyústit i v pád vlády velké koalice CDU/CSU a SPD kancléřky Angely Merkelové (CDU) a předčasné volby. Ale nemusí. Ve hře je po nečekaném odchodu Andrey Nahlesové z čela sociální demokracie několik variant, a to včetně takových, které jsou ve spolkové republice prakticky nevyzkoušené.

Zdánlivě nejjednodušší cestou ze současné situace, k níž přispěl i dramatický propad SPD v květnových volbách do Evropského parlamentu, by bylo postupné uklidnění situace v sociální demokracii, volba nového předsedy a pokračování dosavadní vlády, kterou by Merkelová ráda dovedla až k parlamentním volbám v roce 2021, po nichž odejde do politického důchodu.

Tomu, že by se napětí uvnitř sociální demokracie, které eskalovalo i do tvrdých osobních útoků, mělo brzy snížit, ale nic nenasvědčuje. Strana zatím ani neví, kdy a jak bude volit svého nového předsedu, ani to, jestli bude jeden, nebo dva. Navíc se do kandidatury za současného stavu, kdy SPD dosahuje svých nejhorších poválečných výsledků v celoněmeckých volbách, nikomu z předních činitelů strany nechce. Odpor proti již třetí velké koalici za poslední čtyři volební období pak ve straně s každou další porážkou roste.

Klidu v SPD podle všeho nepřispějí ani zářijové zemské volby ve východoněmeckém Sasku a Braniborsku, v nichž podle průzkumů strana znovu znatelně ztratí. Obě hlasování navíc může klidně vyhrát protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), což by k úvahám o konci velké koalice nepochybně vedlo i uvnitř konzervativní unie CDU/CSU.

Kdyby se sociální demokracie na podzim skutečně rozhodla koalici opustit, s čímž mnozí političtí komentátoři počítají, neznamenalo by to automaticky konec kancléřky Merkelové. K její výměně by totiž bylo potřeba, aby se nadpoloviční většina poslanců, tedy alespoň 355 ze 709, shodla na tom, kdo ji ve funkci vystřídá. To je ale vzhledem k současnému rozložení sil ve Spolkovém sněmu de facto vyloučené.

Merkelová, nebo případně jiný kancléř z CDU/CSU by se v takovém případě spíše mohli pokusit sestavit jinou koalici, konkrétně se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Ta už mohla po parlamentních volbách ze září 2017 jednou vzniknout, svobodní demokraté ale tehdy nakonec rozhovory ukončili. I nyní by tato na celoněmecké úrovni nevyzkoušená koalice měla jen minimální šance na vznik; ne nezbytně kvůli politikům FDP, ale kvůli Zeleným, kteří nemají důvod do takové vlády vstupovat.

V parlamentu jsou totiž nyní nejslabší politickou stranou, čemuž by odpovídalo i jejich vládní zastoupení. V případě předčasných voleb si přitom mohou dělat zálusk na vítězství. V nejnovějším průzkumu agentury Insa by je volilo 25 procent Němců, zatímco CDU/CSU jen o jeden procentní bod více.

Čtyřiašedesátiletá kancléřka by se po odchodu SPD z koalice také mohla pokusit příští dva roky vládnout s politiky CDU/CSU v menšinové vládě. V tom případě by vládní strany při každém parlamentním hlasování musely hledat podporu pro své návrhy u opozice. Merkelová dosud takové uspořádání, které ve spolkové republice ještě nikdy nefungovalo dlouhodobě, jasně odmítala.

Pokud svůj názor, například kvůli německému předsednictví Evropské unii ve druhé polovině příštího roku, nezmění, bude jí zbývat v podstatě jediná možnost - požádat parlament o vyjádření důvěry. Poslanci by tak neučinili a prezident by Spolkový sněm do tří týdnů rozpustil. Během dalších 60 dnů by se pak uskutečnily předčasné volby.

Jako konkrétní časový horizont pro hlasování, v němž už by Merkelová znovu nekandidovala, většina pozorovatelů vidí konec letošního roku.

Související

Olaf Scholz

Revoluce v německé SPD? O předsednictví usiluje 17 lidí

O křeslo předsedy německé sociální demokracie (SPD) se uchází sedmnáct členů strany. Oznámila to dnes jedna ze tří úřadujících předsedů Manuela Schwesigová. V osmi případech kandidují politici na předsednický post ve dvojicích - vždy jeden muž a jedna žena. Favoritem je zatím podle německých médií ministr financí Olaf Scholz, který se o vedení SPD uchází s málo známou braniborskou političkou Klarou Geywitzovou. Informovala o tom agentura DPA.

Více souvisejících

Andrea Nahlesová Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Německo Konzervativní unie CDU/CSU FDP (Svobodná demoratická strana Německo) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy