Ve Francii začaly oslavy Dne D, Mayová poděkovala veteránům

V Normandii dnes ráno začaly oslavy 75. výročí vylodění západních spojenců. Pietní akce zahájili francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová, kteří se v obci Ver-sur-Mer zúčastnili položení základního kamene budoucího britského památníku. Na severozápadě Francie se dnes očekává 30.000 návštěvníků, dorazí také zhruba 480 veteránů, především britských.

Právě někdejší britští vojáci stáli dnes v první řadě během ceremoniálu ve Ver-sur-Mer. "Ve společnosti mužů, kteří zde v těch dnech byli, cítíme pokoru. Našim veteránům bych chtěla říci jediné slovo, které je za těchto okolností vhodné: děkuji," uvedla končící premiérka Mayová, pro kterou to podle britského tisku bylo poslední oficiální mezinárodní vystoupení ve funkci.

Macron jí ve svém projevu poděkoval a dodal, že k Mayové cítí přátelství. Britský tisk si ale povšiml, že ministerskou předsedkyni nechal deset minut čekat.

Spojenecká operace Overlord, která začala 6. června 1944, byla největší vyloďovací operací v dějinách vojenství a zlomovou událostí druhé světové války. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156.000 spojeneckých vojáků.

V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10.000 vojáků protihitlerovské koalice a 4000 až 9000 vojáků německého wehrmachtu.

WATCH: 97-year-old US paratrooper veteran Tom Rice, who served with the Army's 101st Airborne Division, recreates his D-Day jump in Normandy 75 years later. pic.twitter.com/qAth429XCA

— NBC News (@NBCNews) 5. června 2019

Britský deník The Times dnes v této souvislosti napsal, že při oslavách Dne D by se nemělo zapomínat na zásluhy Rudé armády v porážce nacistů. "Její oběti dalece přesáhly ty spojenecké," napsal list v komentáři.

Připomínky bitvy o Normandii začaly už ve středu v anglickém Portsmouthu. Zúčastnili se jich britská královna Alžběta II., americký prezident Donald Trump a další státníci.

Trump oběti bojů druhé světové války připomene i dnes v Normandii na hřbitově v Colleville-sur-Mer, kde je pochováno na 9000 amerických vojáků. Následně má šéf Bílého domu na programu oběd s Macronem ve městě Caen.

V poledne se uskuteční francouzsko-kanadská ceremonie za přítomnosti kanadského premiéra Justina Trudeaua a večer den připomínání zakončí mezinárodní akce na pláži Juno.

Související

Více souvisejících

Den D (oslavy vylodění spojeneckých vojsk) Francie Theresa Mayová Emmanuel Macron II. světová válka

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 19 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy