Španělský král Felipe VI. terčem kritiky. Vzdálil monarchii lidem, přitížila mu katalánská krize

Španělský král Felipe VI. přebíral před pěti lety, 19. června 2014, trůn s úkolem pozvednout monarchii, jejíž pověst předtím pošramotilo několik afér královské rodiny. Žezlo od otce přebíral navíc v době ekonomické krize. Ač se o něm tehdy psalo jako o nejpřipravenějším následníkovi trůnu v historii země, v některých záležitostech podle kritiků neobstál. Navíc podle mnohých Španělů monarchii vzdálil lidem svým chladným vystupováním, odlišným od neokázalého stylu jeho otce.

Nejožehavějším problémem byl pro krále Felipeho VI. přístup ke katalánským separatistům. Ti za jeho vlády získali absolutní většinu v regionálním parlamentu, který na podzim 2017 schválil rezoluci o nezávislosti. Někteří Španělé se domnívají, že král nedostál své roli být "králem všech", když neotevřel dveře pro dialog.

K napjaté situaci kolem Katalánska Felipe VI. se dlouho nevyjadřoval. Až 3. října 2017, dva dny po referendu o nezávislosti Katalánska, obvinil v televizním projevu katalánskou vládu, že rozbila "harmonii v katalánské společnosti". Nijak neodsoudil zákrok španělské policie, která zabavovala volební urny a bránila lidem, i za použití obušků a gumových projektilů, ve vstupu do volebních místností. Zástupce španělské vlády v Katalánsku se přitom za policejní násilí při referendu později omluvil.

Další těžké momenty mu přinesly teroristické útoky v Barceloně a v Cambrils v srpnu 2017, kde auta najíždějící do lidí zahubila celkem 16 osob. Felipe VI. následujícího dne zúčastnil pietního shromáždění na Katalánském náměstí a tamtéž i velké demonstrace o deset dní později, která měla ukázat jednotu Španělska vůči terorismu.

Mladý španělský král musel řešit i politickou krizi v zemi, která vypukla po prosincových parlamentních volbách v roce 2015, ve kterých žádná ze dvou tradičních stran španělské politické scény (lidovci a socialisté) nezískala absolutní většinu.

Král v roce 2016 absolvoval několikrát sérii schůzek s lídry politických stran, třikrát pověřil sestavením vlády lídra lidovců Mariana Rajoye a jednou šéfa druhé nejsilnější strany socialistu Pedra Sáncheze. Nejprve Rajoy nabídku odmítl, pak nedostal důvěru poslanců ani Sánchez ani Rajoy a poprvé ve čtyřicetileté demokratické historii Španělska se musely volby opakovat. Španělsko tedy skoro rok čekalo na novou vládu.

Felipe VI. se narodil 30. ledna 1968 v Madridu jako třetí dítě Juana Carlose Bourbonského a řecké princezny Sofie. Jeho otec nastoupil na trůn v roce 1975 po smrti diktátora Franka. Felipe se jako jediný syn stal automaticky následníkem trůnu, jemuž náleží titul princ z Asturie, Girony a Viany.

Před nástupem na univerzitu maturoval na kanadské střední škole a prošel třemi vojenskými akademiemi. V současnosti má mimo jiné hodnost podplukovníka generálního štábu jednotek pozemní pěchoty.

Poté studoval v letech 1988 až 1993 práva a ekonomii v Madridu a v letech 1993 až 1995 mezinárodní vztahy na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu.

Král Felipe VI. umí francouzsky a anglicky, ve volném čase se věnuje hvězdářství, rád lyžuje, hraje squash, jeho vášní jsou plachetnice. V roce 1992 se dokonce účastnil olympiády v Barceloně jako člen španělského jachtařského týmu.

Po sérii krátkých známostí se v květnu 2004 oženil s populární španělskou novinářkou Letizií Ortizovou, v říjnu 2005 se Letizii narodila infantka Leonor, v dubnu 2007 infantka Sofie.

V ČR byl Felipe VI. dvakrát, ještě jako následník trůnu. V září 2005 v Praze zahájil působení pobočky Cervantesova institutu. A jeho čtyřdenní oficiální návštěva v květnu 2001 byla zároveň jeho první oficiální cestou do střední a východní Evropy. Felipe tehdy kromě Prahy navštívil i Český Krumlov a Šumavu a na slavnostní večeři recitoval verše Jaroslava Seiferta.

Související

Španělsko, Madrid

Španělský král Felipe VI. musel do izolace, byl v kontaktu s nakaženým koronavirem

Španělský král Felipe VI. odešel do izolace poté, co se v neděli dostal do blízkého kontaktu s osobou nakaženou koronavirem. Informují o tom dnes španělská média. Izolace má trvat deset dní, král se nechá na koronavirus otestovat. Španělsko je po Francii druhou zemí Evropské unie v počtu nakažených od začátku epidemie, šíření nákazy v zemi ale zpomaluje.
Král Juan Carlos I., královna Sofía a bývalý ministerský předseda José Luis Rodríguez Zapatero, autor: Cláudio Vaz

Španělští republikáni vyšli do ulic, požadují stíhání bývalého krále

Stoupenci republikánského zřízení se dnes účastní demonstrací ve 24 španělských městech, na nichž se dožadují trestního stíhání bývalého krále Juana Carlose I. Informovala o tom agentura Reuters. Někdejší panovník opustil zemi začátkem srpna poté, co jej prokuratura předběžně začala vyšetřovat z korupce a podvodu.

Více souvisejících

Král Felipe VI. (Španělsko) Španělsko

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy