Švýcarsko pod unijním tlakem: Přinese nedostatek pokroku v rozhovorech ochlazení vztahů?

Není pochyb o tom, že má Švýcarsko na evropském kontinentu jedinečné postavení. Přestože není tato drobná země členem Evropské unie a stojí zcela mimo její institucionální struktury, má s evropským blokem velice úzké a dobré vztahy. Vztah mezi Švýcarskem a EU je totiž ošetřen přibližně 120 bilaterálními dohodami, které jejich partnerství činí jedinečným. Proto byl jejich vztah považován i za jeden z možných vzorů pro britsko-unijní vztahy po brexitu. Rozhovory, které se však mezi unií a Švýcarskem táhnou již dlouhé čtyři roky, vzájemnou spolupráci obou aktérů příliš neulehčují, spíše naopak.

Rozhovory, které měly rozřešit a nastavit budoucí směřování společného vztahu mezi Švýcarskem na straně jedné a Evropskou unií na straně druhé, jsou již nějakou dobu ve slepé uličce. A zdá se, že z ní není cesty ven. Ochlazení vztahů by pro Švýcarsko mohlo znamenat nejen diplomatické potíže, ale především ekonomické. Evropská unie je totiž největším obchodním partnerem Švýcarska.

Brusel aktuálně "vyhrožuje" tím, že pokud mezi stranami nedojde k obnovení rozhovorů a následnému uzavření kompromisu, dojde ke konci června k pozastavení směnného nařízení, které umožňuje přeshraniční obchodování. Švýcarské burzy měly až doposud volný přístup na unijní trh, a to díky speciálnímu „rovnocennému“ statusu, který jim unie garantovala. Právě tento status může být nyní v sázce. Švýcarským diplomatům se totiž nezamlouvá podoba nového návrhu smlouvy o budoucích vztazích, kterou s unií dlouhá léta vyjednává.

Na schůzce hlavních vyjednavačů bylo švýcarské straně Evropskou unií nabídnuto objasnění těch oblastí, které se švýcarským zástupcům zdály být nejasné. Jednalo se o záležitost ochrany švýcarských platů, regulaci státní pomoci nebo občanská práva. Ani unií poskytnutá objasnění však podle švýcarského úsudku „nebyla dostačující“ a bude potřeba návrh znovu prozkoumat a vyhodnotit. Brusel však dal protistraně jasně najevo, že se smlouva znovu otevírat a měnit nebude. V tomto bodě jako by celá situace povědomě připomínala jistý unijní proces – brexit.

Pokud by k obnovení rozhovorů a prodloužení „rovnocenného“ statusu nedošlo, znamenalo by to, že by unijní banky a jejich makléři ztratili možnost obchodovat na švýcarských burzách. Takovýto scénář by měl na Švýcarsko nezanedbatelné finanční dopady. Aby k prodloužení „rovnocennosti“ švýcarských burz mohlo dojít, je dle unijních pravidel potřeba, aby Evropská komise takový návrh předložila v průběhu tohoto týdne. Následně musí dojít ke schválení všemi státy současné EU-28.

Změna v postoji Bruselu se však v tomto týdnu neočekává, především kvůli dlouhým létům váhavých a nerozhodných vyjednávání. Komisař Maroš Šefčovič na dnešní konferenci pronesl, že požadovaný pokrok v rozhovorech nebyl shledán a že tedy nevidí důvod pro další vyjednávání o budoucích vztazích. Další unijní diplomat prozradil agentuře Reuters, že se Komise již fakticky rozhodla.

Oficiální stanovisko Evropská komise oznámí až v pátek po tom, co skončí dvoudenní unijní summit. Již nyní se však nechala slyšet, že k prodloužení „rovnocenného“ statusu pravděpodobně nedojde. Jediný, kdo v této situaci může na poslední chvíli postoj Komise změnit, je samotné Švýcarsko. Takovýto „zázrak“ se však nepředpokládá.

Související

Více souvisejících

Švýcarsko Brusel burza EU (Evropská unie) Summit EU finance Obchody Brexit Ekonomika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 40 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy