Gladiátorské zápasy v ulicích Británie? Mladíci na sebe útočí noži, mají za to peněžní odměny

Velká Británie se potýká s gangy mladíků, kteří útočí noži. Stanice BBC zjistila, že tyto akty násilí jsou finančně podporovány vůdci gangů. Teenageři si tak mohou vydělat až 1 000 liber (27 000 korun).

Vůdci liverpoolských gangů nechávají vypsat na hlavu mladých příslušníků z konkurenčních gangů odměnu. Jeden takový chlapec sdělil BBC, že skupina mladíků zaútočila na jeho nejlepšího přítele, na kterého byla vypsána odměna 1 000 liber. Oběť skončila v nemocnici, odměnu si rozdělili dva teenageři.

Podle tohoto zdroje, který z obav z následků přál zůstav v anonymitě, vůdcové gangů řeknou takovýmto mladíkům „tady je pět set liber pro každého, běžte a udělejte to.“ A oni to udělají, „protože si myslí, že dostanou další peníze a budou mít před staršími členy gangu větší respekt.“

Podle policie vzrostly za loňský rok útoky nožem v Merseyside o 35 procent Celkem se odehrálo 1 231 případů.

Chlapec tvrdí, že lidé chodí sledovat zápasy „urovnávačů“, plánové boje s cílem vyřešit spory mezi gangy. To potvrzuje i sociální pracovník Alan Walsh, který spoluorganizuje kampaň „Opravdoví muži nenosí nůž“. „Dostali jsme se do fáze, která připomíná zápasy gladiátorů. Aréna je v ulicích a gangy vyhlašují odměnu,“ uvedl s tím, že je „stále v šoku“ z odměn za útok nožem.

Podle bývalého probačního úředníka Jamese Rileyho, který učí děti o rizicích spojených s gangy, bývala tradičně odměna za hlavu člena nepřátelského gangu spojena spojena se zločiny spáchanými střelnou zbraní.

Tento posud k nožům dle něj souvisí s tím, že starší členové gangu se chtějí vyhnout trestu. „Starší členové gangu si chtějí udržet distanc – chtějí se vyhnout zatčení. Nechtějí si ušpinit ruce. Vědí, že mají k dispozici zásoby mladých lidí, které mohou zneužít ke svým cílům,“ uvádí Riley.

V květnu stanice Sky News uvedla, že britské gangy mladistvých na sociálních sítích zveřejňují „srovnávací tabulky“, ve kterých se chlubí počtem násilných činů, které spáchaly. Např. za útok na hlavu pachatel získá 50 bodů, úder do hrudi je za 30 bodů, zatímco do paže je jen za 5 bodů.

Podle posledních statistických údajů v Anglii a Walesu bylo v letech 2017/2018 nožem zabito 285 lidí. Jedná se o největší číslo od konce druhé světové války.

Celkově se v tomto období událo 22 041 přestupků spojených s noži a dalšími zbraněmi. Jedná se o největší číslo od roku 2010. Jeden z pěti odsouzených nebo obžalovaných byl ve věku od 10 do 17 let.

Související

Německá policie

Velké razie v Berlíně a Hamburku. Policie provedla zátah na zločinecké klany

Německá policie provedla rozsáhlé razie proti organizovanému zločinu mezi klany v Berlíně, Hamburku a spolkové zemi Braniborsko. Akce mířila na velké rodiny arabského původu i jejich napojení na motorkářské gangy, sdělilo berlínské státní zastupitelství na twitteru. Na zátahu se podílelo kolem 500 policistů.
Ministerstvo vnitra

Policie obvinila 12členný gang, pomáhal cizincům k neoprávněnému pobytu v ČR

Policie obvinila dvanáctičlennou skupinu Čechů i cizinců z napomáhání k neoprávněnému pobytu v Česku. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Gang podle něj vyhledával muže i ženy ze sociálně slabých vrstev a platil jim za to, aby se na ministerstvu vnitra vydávali za druhy občanů takzvaných třetích zemí.

Více souvisejících

gangy Velká Británie zbraně Policie Velká Británie

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 52 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy